Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Titkos katonai bázisra bukkant egy amatőr a Szaharában

Titkos katonai bázisra bukkant egy amatőr a Szaharában

Színes

Titkos katonai bázisra bukkant egy amatőr a Szaharában

Színes

Promotions 08:38

Vajon mire költenek el a franciák évi 600 millió eurót azon a területen?

Egy sasszemű Google Maps rajongó titkos katonai bázisra bukkant Afrikában, a Szahara mélyén. Bányák is elhelyezkednek körülötte, ami még titokzatosabbá teszi a helyet. Vajon mi annyira értékes, hogy ennyire őrzik?

 

Fotó: Google Maps

A légi felvételeken tökéletesen kivehető a bázis, amely Nigerben, a líbiai határ közelében található. A szemfüles (de önmagát megnevezni nem kívánó) felfedező a Redditen hozta nyilvánosságra a fotókat.

Különleges objektum ugyanakkor nem látható rajtuk, egy leszállópálya, több épület, járművek és kerítés vehető ki a felvételeken. Az egyik kommentelő szerint a kék négyzetek medencék lehetnek, amelyeket talán ülepítésre vagy derítésre használhatnak.

Újságírók szintén foglalkoztak a dologgal, de ők nem találtak a helyben semmi rejtélyeset. Úgy gondolják, hogy az éles szemű kutakodó az Aerodrome de Madamára bukkant rá, ami egy francia katonai repülőtér.

Erről – szűkszavúan – még a Wikipédia is szót ejt, felsorolva, hogy milyen egységek bázisául szolgál. A hozzászólók által is említett, 1800 méteres kifutópályát 2014-ben építették, ugyanakkor a bányákról mélyen hallgat a rövidke szócikk.

A franciák még 1931-ben építettek itt gyarmati erődöt, és jelenleg nagyjából 100 katonát állomásoztatnak a bázison. Az Aerodrome de Madama szerepet kapott a 2014 óta zajló, iszlamista felkelő csoportok elleni küzdelemben is, amely a Barkhane-hadművelet nevet viseli.

„Te jó szagú ég! Francia katonák, bányákkal körbevéve? Ez őrület! Kiváló találat!”

– dicsérte meg az egyik Reddit-felhasználó a fotókat. Nem véletlen, hogy a hadműveletnek ilyen „civilek” által is látható nyoma van, hiszen a francia kormányzat évi 600 millió eurót költ a bázis fenntartására és a katonai műveletekre.

Borítókép: Profimedia