Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Áldás vagy átok - veszélyes a levendula?

Áldás vagy átok - veszélyes a levendula?

Színes

Áldás vagy átok - veszélyes a levendula?

Színes

Promotions 07:37

Készül belőle szappan, szörp, fagyi és még sokáig sorolhatnánk. A levendula jótékony hatásairól beszél mindenki, most mégis kiderülhet, hogy veszélyes a növény.

Veszélyes növénynek minősíthetik a levendulát az egész Európai Unióban, így hazánkban is egy készülő rendelettervezet szerint.

A levendula áldásos hatásairól régóta hallani, hiszen ez a lila virágú növény, amely Magyarországon is rendkívül népszerű, jó egyebek mellett gyulladáscsökkentésre és a megfáradt idegek nyugtatására.

A tervek szerint a jövőben a gyógynövényben lévő allergének miatt figyelmeztetést kellene írni például a levendulaolaj üvegére.

Franciaországban rengeteg, szám szerint 1500 vállalkozás foglalkozik levendulatermesztéssel, amely mintegy 30 ezer embernek ad munkát. Turizmus szempontjából is előkelő helyet foglal el, évről-évre rengeteg turista keresi fel Dél-Franciaországot, hogy megcsodálja a végeláthatatlan lila mezőket.

Forrás: Profimedia

Nem csoda, hogy a franciák pipák a tervezet miatt, aggodalmuknak pedig hangot is adtak Twitteren.

A francia gyártóknak nincs problémájuk azzal, ha az allergén kockázatát fel kell tüntetniük, azt viszont határozottan visszautasítják, hogy vegyi katasztrófákra emlékeztető tiltó címkéket használjanak, mint amik többek között vegyszereken látható.

Sajnos a gondolat, hogy a levendulát veszélyes növénnyé nyilvánítsák nem újkeletű. Brüsszelben 2016-ban már volt hasonlóról szó, ám akkor nem történt semmi.

 

 

Borítókép: Profimedia