promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borzasztó: pálcikaként roppant szét a tévés felfedező lába
Borítókép:  twitter.com/exploreralbert
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Albert Lin amputáción esett át, de bionikus végtagja segítségével igazi szuperember vált belőle.

Az amerikai Albert Lin korunk egyik legsokoldalúbb tudósa, kutatója, felfedezője és vállalkozója. A National Geographic megbízásából gyakran indul ősi városok, elveszett kincsek, bibliai titkok és más rejtélyek felkutatására, és munkájához a legmodernebb technológiát használja.

A 42 éves férfi az izgalmas tévéműsorai mellett a legtöbb nézőnek talán onnan ismerős, hogy látványos fogyatékossággal éli életét. A jobb lába helyén egy ultramodern bionikus végtagprotézis található, amelynek segítségével könnyedén mászik hegyet, gyalogol, lovagol, szörfözik és vezet, vagyis teljes értékű embernek érezheti magát.

Fotó: twitter.com/exploreralbert

Személyes tragédiája 2016-ban következett be, egy csúnya és értelmetlen baleset során akkor sérült meg annyira a jobb lába, hogy térd alatt amputálni kellett. A végtag elvesztését követően aztán egy számára újszerű problémával is szembesülnie kellett.

„Egy nyitott járművel száguldoztam, amikor váratlan elvesztettem az egyensúlyomat. Ösztönszerűen cselekedtem, hirtelen kinyújtottam a lábamat, hogy egyenesbe hozzam magam. De a lábam a jármű alá gyűrődött, pálcikaként roppant szét, és mindenfelé folyt a vér. A barátaim jöttek a segítségemre”

– elevenítette fel az évekkel korábbi tragikus történéseket.  Az amputáltak gyakran éreznek fantomfájdalmat, és Lin néhány héttel a végtag eltávolítása után maga is olyan tartós fájdalommal szembesült, hogy azt kívánta, bárcsak meghalt volna a balesetben.

Különös érzés volt ez, hiszen a nem létező végtagban érzett szinte elviselhetetlen szúrást, égést, és emiatt konzultációra is ment V. S. Ramachandran világhírű neurológushoz. Végül az általa szorgalmazott tükörterápia vezetett sikerre.

Ennek során – valóban tükrök segítségével – lényegében becsapják az agyat, mintha a hiányzó végtag még mindig létezne. Az egészséges testrész mozgatása során az agyi központot az a benyomás éri, hogy a fantomtestrészt ismét kontrollálni tudja, és ez tünteti el a fantomfájdalmat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás