promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A cigi és a fogamzásgátló is kockázatosabb, mint az AstraZeneca vakcinája
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Sokan kezdtek el félni az AstraZeneca vakcinájától, és az orvosok meg akarják nyugtatni az embereket.

A bizonytalanság már akkor elkezdett előtörni a közvéleményből az AstraZeneca oltásával kapcsolatban, amikor elkezdték vizsgálni azt a feltételezést, hogy a vakcina okozhatott-e vérrögképződést az oltottaknál.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdai véleményében újra megerősítette, hogy az oltóanyag előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait, szóval egyáltalán nem indokolt az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinája alkalmazásának felfüggesztése.

Az EMA vizsgálta a Johnson & Johnson oltóanyagát is, de jelenleg még nem találtak bizonyítékot arra, hogy kapcsolat lenne ritka vérrögképződéses esetek között. A négy szokatlan véralvadással járó esetből egy a klinikai vizsgálat szakaszában, három pedig a vakcina beadását követően fordult elő az Egyesült Államokban. Az egyik eset halálos kimenetelű volt. Az amerikai egészségügyi hatóságok kedden a Johnson & Johnson koronavírus elleni, egydózisú vakcinája alkalmazásának felfüggesztését javasolták, miután hat embernél néhány nappal az oltás után ritka, vérrögképződéses rendellenességek léptek fel.

Hozzánk 28 ezer embernek elegendő Janssen vakcina érkezett, és mivel ebből egy dózis is elég, így oltóbuszokon fogják használni.

Az AstraZenecától közben a különböző pletykák miatt is félnek az emberek, aminek van alapjuk a Facebook csoportokban.

„Én AstraZeneca oltást kaptam, és utána még semmi bajom nem volt, de készítsétek be a lázcsillapítót, mert egy napra biztosan ki fog ütni”

- írta az egyik kommentelő, akinek rengetegen megerősítették a véleményét.

Dániában teljesen leállítják az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyagának használatát, így ők az elsők, akik meghozták ezt a döntést. Az a 150 ezer ember, aki az országban már megkapta az első dózist az oltóanyagból, más vakcinából fogják felajánlani a másodikat.

Közben sok magyar orvos próbál bizalmat önteni az emberekbe Facebookon és egyre több helyen találkozok azzal a képpel, ami pont azt akarja bebizonyítani, hogy az AstraZeneca előnyei felülmúlják a lehetséges mellékhatásait.

A kép szerint még az is kockázatosabb, ha cigizünk, vagy fogamzásgátló tablettát szedünk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás