promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Biztosan nem tudtad, hogy létezik ez az igazán különleges állat
Borítókép:  Forrás: erdekesvilag.hu
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Hallottál már a cibethiénákról? Ezek a különleges állatok a kelet- és dél-afrikai vadonban rejtőzködnek és csupán éjszaka merészkednek elő.

A cibethiénák a nappalokat rendszerint föld alatti otthonaikban töltik, és leginkább csak éjszaka bújnak elő. Gyakran előfordul, hogy nem a maguk ásta üregekbe, hanem földimalacok vagy ugrónyúlak elhagyott odújába költöznek. A cibethiéna (Proteles cristata) egyébként a hiénafélék családjába tartozik, de a többi hiénafajhoz képest, a cibethiéna elsősorban termeszeket és rovarlárvákat fogyaszt. 

Ezeknek a hiénáknak nagyon éles a hallásuk, így könnyedén érzékelni tudják a termeszek mozgását. Az állat hosszú ragacsos nyelvével több ezer termeszt képes felvenni, egy éjszaka alatt akár 200 ezret is meg tud enni belőlük. Érdekesség, hogy a róka termetű állat hosszú sörénye összetűzések vagy harc közben felborzolódik, hogy nagyobbnak, s ezáltal félelmetesebbnek tűnjön.

A cibethiénák vemhessége rendszerint 90 napig tart, általában 2-3 kölyököt hoznak a világra. A fiatal állatok a következő párzási időig anyjuknál maradnak. A kölykök bundája hamar felveszi ugyanazt a színt és mintázatot, mint amilyen a szülőké. A cibethiénák akár 15 évig is élhetnek. -írja az Érdekes Világ.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás