promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lehetséges! Méz készítése méhek nélkül, tej előállítása tehén nélkül
Borítókép:  AFP
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nem szokatlan, hogy a vegánok hiányolnak bizonyos ételeket, melyeket életmódjukból adódóan nem fogyaszthatnak. Ami viszont kifejezetten szokatlan, az a MeliBio vállalat megoldása, vagyis olyan méztípus létrehozása, amely minden molekulában megegyezik a természetes fajtájával, ám mindezt méhek bevonása nélkül állítják elő.

"Számomra vegánként határozottan hiányzik a mézfogyasztás"

– vallotta be Darko Mandich, a MeliBio társalapítója és vezérigazgatója a BBC-nek.

Hogyan is készül a méz eredetileg? A méhek polleneket és nektárt gyűjtenek a virágokból, majd ezt átalakítják a méz építőköveivé, ami nem más, mint a fruktóz és glükóz. A MeliBio ezt a folyamatot a laboratóriumban szimulálja olyan mikroorganizmusokkal, amelyek elvégzik a méz kezdeti részeinek felépítését.

Az elmúlt években rengeteg alternatív megoldást hoztak létre a hús és tejtermékek pótlására, ám sokak számára nem igazán kielégítő ezek ízvilága.


Kép: AFP

Ennek kiküszöbölésére számos induló vállalat – mint például a MeliBio – az erjesztés segítségével olyan vegán termékeket állít elő, amelyek biológiailag teljesen megegyeznek az eredetivel. A mikroorganizmus egyedi testreszabásával és megfelelő takarmánykészlet kiválasztásával bármi előállítható – a méztől kezdve a tojásfehérjén át egészen a tejig.

Az egyik ilyen megközelítést alkalmazó vállalat a Better Dairy, egy londoni székhelyű vállalkozás, amely tejet és sajtot fejleszt ki élesztő fermentációval.

"Saját fejlesztésű fermentációs technológiánk lehetővé teszi számunkra az állati eredetű tojástársaik textúrájának, ízének és kulináris funkcionalitásának ellenőrzését, sőt felülmúlását"

– mondja Arturo Elizondo társalapító és vezérigazgató.

A piacon értékesített méz körülbelül kétharmada kerül forgalmazásba a hagyományos értelemben vett fogyasztásra alkalmas formájában, a maradék egyharmaddal más termékek összetevőjeként találkozhatunk, például az élelmiszeriparban, az italokban, a kozmetikumok és a gyógyszerek alkotórészeiként.

A Better Dairy hasonló stratégiával rendelkezik. A cég bízik abban, hogy képes lesz nagymértékben termelni és éttermi láncoknak eladni termékeit.

A MeliBio egyébként várhatóan ez év végén kezdi meg első szállításait, amit izgatottan várunk!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás