promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg luxus ma már lakberendezőt fogadni? – interjú Pesti Gabóval
Borítókép:  Pesti Gabó
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha kiejtjük a szánkon azt a szót, hogy lakberendező, a legtöbbeknek luxuslakások, és persze egy nem túl pénztárcakíméár jut az eszébe. Azonban ez mind tévhit. Egy jó szakember nem csak fancy, "felsőtízezer"-kategóriájú lakásokat és házakat tud berendezni, sőt, még csak nem is kér vagyonokat.

Nemrég bejelentették, hogy a hazai háztartások otthonfelújítási támogatást vehetnek igénybe, amelyet szerencsére nem csak például festére, mázolásra, bútorokra, hanem akár lakberendezőre is költhetünk, aki segít még szebbé és élhetőbbé tenni az otthonunkat, a mi igényeinknek megfelelően.

Erről a lehetőségről és a lakberendező szakma rejtelmeiről beszélgettünk a kétszeres Glamour-díjra jelölt Pesti Gabóval.

— Először is, mit csinál pontosan egy lakberendező? Kitalálja, hol legyen mondjuk egy asztal?

— Természetesen ez is benne van a munkaköri leírásomban, de ennél azért több teendőm és szolgáltatásom van. Elsősorban az életterek, munkaterek kialakításával foglalkozom, ahol nem csak a műszaki tartalmat és a dizájnt kell egyensúlyban tartanom, hanem az ott élők vagy dolgozók igényeit kell összefésülnöm ezer más külső adottsággal, lehetőséggel. Egy projekt több kisebb részből áll, kezdve az elsődleges dizájn kialakításával, folytatva a tényleges tervezéssel, ahol nem csak látványtervet készítek az ügyfélnek, hanem műszakiterveket a szakiparos kollégáknak, akár bútorszakrajzokat az asztalos kollégáknak. A projekt végére marad az anyagbeszerzés, bútorbeszerzés, illetve ezen emelek konszignálása (mennyiség- és árszámítás, rendelés, ellenőrzés - a szerk.), és amennyiben igény van rá, a művezetés, ahol kijárok a felújításokra és ellenőrzöm, hogy az valósuljon meg, amit együtt megálmodtunk, illetve kapcsolatot tartok a kivitelezőkkel, szakemberekkel – ami akkor hasznos lehet, ha mondjuk az ügyfél nem szeretne mindent maga intézni. Nyilván van tanácsadás is, ami nem vesz igénybe hosszú heteket, csak két órát, ez gyorsabb megoldást jelenthet, ha csak egy-két kérdés merül fel. Egy lakberendező otthon értékesítésnél is jól jöhet, pár látványképpel felkeltheti a leendő vevők érdeklődését – hisz sok esetben segíthet elképzelni a vevőnek, hogy mit is lehet kihozni az adott ingatlanból.

— Sokan luxusnak tartanak ilyen szolgáltatást igénybe venni, tényleg az?

— Én azt gondolom, hogy nem feltétlen luxuscikk, ha egy szakemberre bízzuk az életterünk, vagy munkakörnyezetünk tervezését. Fordítsuk meg a kérdést: neked megérné éveket eltölteni egy olyan környezetben, amiben nem éreznéd magad komfortosan? Mindig van valami, aminek nincs helye, kényelmetlenül van kialakítva, az ember mindig beveri magát valamibe és még folytathatnám a felsorolást. Az otthonunk tényleg a „saját várunk” kell legyen, szeretnünk kell hazajárni és maximálisan ki kell szolgálnia minden elvárásunkat – de ez nem azt jelenti, hogy magas anyagi háttérrel kell rendelkezni, mert alacsonyabb költségvetésből is remek projektek alakulhatnak.

— Otthonfelújítási támogatás, te milyen lehetőségeket látsz benne?

— Szerintem arra remek lehetőség, hogy felfrissítsük, javítsuk az otthonunkat. A támogatás több építészeti szegmenst is lefed, nem csak a belső gépészeti, burkolási és bútorozási munkálatokokat, de a külső tetőszerkezeti, szigetelési, burkolási munkákra is lehetőséget ad. Nyilván lakberendezőként számomra az előbbi releváns, mert nem csak az anyag-, és munkadíjat lehet elszámoltatni, hanem az én tervezési költségemre is lehet a támogatást fordítani. Ez mondjuk egy remek lehetőség azoknak, akik már gondoltak arra, hogy lakberendezővel vagy belsőépítésszel dolgoznának, de még nem mertek belevágni.

— Szakmai szemmel, milyen számodra a TÖKÉLETES otthon?

— Mint magánember, erre nagyon könnyű válaszolnom: imádom a fát, mint belsőépítészeti anyagot, szeretem a világos színeket, és minden olyan anyagot szívesen látok az otthonomban, ami nagyon naturális – szeretem a napfényt, ezért a hatalmas üvegfelületeket is. Viszont, ha szakemberként kell válaszolnom, úgy sokkal nehezebb, mert szerintem ez megfoghatatlan és megfogalmazhatatlan, de azért megpróbálom. A tökéletes otthon az, amikor hazaérve szeretet tölt el és békesség. A tökéletes otthonban minden a kezedre esik, így minden munkafolyamat, legyen az főzés, takarítás, vagy csak játék a gyermekeiddel, annyira könnyed, hogy észre se veszed. A tökéletes otthon, ahol annyira biztonságban érzed magad. Tehát a tökéletes otthon minden esetben összefügg egy pozitív érzelemmel, mert a szakmámban nem a tér az elsődleges szempont, hanem a tér lakója. Ő az origó, a nullpont, és köré kell épüljön az élettere: ergonómia, életvitel, igénykérdések, minőség, funkcionalitás (műszaki), esztétika (dizájn) – nagyjából így épül fel szerintem. Mert amire mi hatással vagyunk, az hatni fog ránk. Ez az építészetben is így van!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás