Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Erővel tartanák össze a vírus miatt elhidegült párokat

Erővel tartanák össze a vírus miatt elhidegült párokat

Színes

Erővel tartanák össze a vírus miatt elhidegült párokat

Színes

Buda Villő 07:07

Kínában hamarosan egy új törvény lép életbe, amelynek értelmében a válni kívánkozó pároknak 30 napos „lehűlési időszakon” kell részt venniük. Az állam így próbálja csökkenteni a koronavírus miatt drasztikusan megnövekedett válások számát.

A tavaly májusban elfogadott és a napokban hatályba lépő új törvény szerint, ha a 30 napos időszak alatt a házaspár bármelyik tagja úgy dönt, hogy megszakítja a válást, a másik félnek ismételten kérvényeznie kell a válást, a 30 napos visszaszámlálás pedig előröl kezdődik.

Cheng Xiao, a Tsinghua Egyetem Jogi Karának alelnöke és professzora szerint a törvény célja az „impulzív” válások visszaszorítása.

A koronavírus-járvány kirobbanásakor a kínai vezetés abban reménykedett, hogy a karantén időszaka gyors népességnövekedést, úgynevezett „baby boom”-ot fog előidézni, a szakértők szerint azonban épp az ellenkezője történt: az ország lakosságának száma hamarosan eléri a „negatív növekedés” időszakát.

A karantén alatt rengeteg kínai házaspár hidegült el egymástól, ezek a párok pedig a jelek szerint a kijárási tilalom feloldása után továbbra is el akarnak meneküli egymás elől, olyannyira, hogy néhányan üzérkedni kezdtek a válóperes ügyvédeknél foglalt időpontokkal 

– áll a South China Morning Post beszámolójában.


Az újonnan hozott törvény a válás megkötését sokkal nehezebbé és hosszabbá teheti. Forrás: Liu Junxi / XINHUA / Xinhua via AFP

Az elmúlt tizenöt évben Kínában folyamatosan nőtt a válások száma, 2003-ban körülbelül 1,3 millió pár vált el, 2018-ra azonban ez a szám már 4,5 millióra emelkedett 

– írja a Bloomberg.

Az új törvénnyel nyilvánvalóan a válásokat akarja visszaszorítani a kormány, az ügyvédek szerint azonban ez a helyzet tovább bonyolítja a családon belüli erőszak áldozatainak helyzetét.

Borítókép: CHEN FEI / XINHUA / XINHUA VIA AFP