promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezek az állattulajdonosok által leggyakrabban elkövetett hibák
Borítókép:  PixaBay
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Természetesen minden gazdi a lehető legszebb és legteljesebb életet szeretné biztosítani kiskedvencének, legyen szó kutyákról vagy macskákról, vagy éppen gyíkokról vagy papagájokról. Néhány gazdi azonban öntudatlanul megnehezítheti a kisállatok életét. Olykor a kiskedvencünk egészségével kapcsolatos legfontosabb figyelmeztető jelek is elkerülhetik a figyelmünket.

Az állatorvosok szerint itt vannak az állattulajdonosok által elkövetett leggyakoribb hibák:

  • Soha nem szabad kivágni a szőrt az állatok füléből

A hosszúszőrű kutyáknál és macskáknál, akiket nem ápolnak rendszeresen, előfordulhat, hogy a fülkagylójukban összeáll a szőr. Ilyenkor az állattartók néha azt gondolják, a kezükbe veszik az ügyet, és kivágják ollóval a kellemetlen részt. Ilyenkor azonban nagyon könnyen a kisállat fülét is sérülés érheti, ugyanis nehéz megállapítani, hol ér véget az összenemezesedett szőr, és hol kezdődik a fül. Arról nem is beszélve, hogy az állatok többsége nyugtalanul mozgolódik egy ilyen művelet során. 


Forrás: MAJDI FATHI / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Az összegubancolódott szőr kezelésének a legjobb módja, ha puha sörtéjű kefével megpróbáljuk finoman kifésülni a területet. Ha ez nem lehetséges, akkor szakértő kutyakozmetikushoz kell fordulni.

  • Sok macskatulajdonos spórol a macskaalommal

A macskáknak rengeteg tiszta területre van szükségük, ahol üríthetnek. A szakértők így nemcsak azt javasolják, hogy minél sűrűbben tisztítsuk a macskaalmot, hanem érdemes legalább két alomtálcát is tartani.


Forrás: Sébastien Herent / Biosphoto / Biosphoto via AFP

„Ha a macskánk rossz >>fürdőszobai szokásokat<< vesz fel, a későbbiekben már nagyon nehéz ezeken a szokásokon változtatni”

– mondta el az Insidernek Christie Long állatorvos, a Modern Animal állat-egészségügyi egyesület vezetője.

Érdemes tehát minél több alomtálcát biztosítani kedvencünknek, ezeket pedig naponta tisztítani kell.

  • A kutyák körmét rendszeresen vágni kell

„A benőtt köröm fájdalom, sőt orvosi probléma forrása lehet” 

– figyelmeztet Shelly Zacharias állatorvos, a Gallant egészségügyi ügyekért felelős alelnöke.

A benőtt körmök számos problémát okozhatnak, ideértve a karmok lábfejbe való belenövését is, amely rendkívüli fájdalmat okozhat kiskedvencünknek, ráadásul fertőzést is előidézhet. Ilyenkor elszakadhat a kutya mancsán a bőr, ami vérzést okozhat, amelynek megszüntetéséhez gyakran altatásos műtétre van szükség. Még aggasztóbb, hogy a krónikusan benőtt körmök akár megváltoztathatják a kutya testtartását is, ez pedig hosszú távon ízületi gyulladást okozhatnak a végtagokban.

  • A gazdik nagyon gyakran inkább a dizájnos kutyaágyakat veszik meg ahelyett, hogy figyelembe vennék, milyen az ideális kiságy kiskedvencük számára

Nemcsak a mérettel lehet mellé lőni, hanem a formával is. Érdemes egy-két napot arra szánni, hogy elemezzük, hogyan alszik a kiskutyánk vagy éppen kismacskánk. 

Összegömbölyödik, vagy szeret kinyújtózkodni? 

Bár a legtöbb háziállat különféle pózokban alszik, ha egy kis időt rászánunk arra, hogy megfigyeljük kiskedvencünk szokásait, akkor tudni fogjuk, milyen típusú ágy fog a legjobban tetszeni neki. 

Az összegömbölyödve alvó kutyák számára a kerek kutyaágy lehet a legideálisabb, míg a nagy, téglalap alakú fekhelyeket azok a kutyák szeretik, akik szeretnek kinyújtózkodni alvás közben.

  • Sokan azt feltételezik, hogy a kisebb állatokat könnyebb gondozni, ez azonban tévedés

Sokan azt gondolják, ha még nem állnak készen egy kutya vagy macska örökbefogadására, akkor egy egzotikus gyík vagy egy pár trópusi hal jobb választás lehet. 


Forrás: BRUNO CAVIGNAUX / BIOSPHOTO / BIOSPHOTO VIA AFP

A valóságban azonban a háziállat mérete nem mindig korrelál azzal, hogy mennyire könnyű gondozni. Például egyes halfajtáknál hajszál pontosan meghatározott hőmérsékletű vizet szükséges biztosítani, és pontosan meghatározott időtartamú etetés szükséges.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás