promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyar rémálom: 1987-ben volt a "nagy havazás", amire örökké emlékezni fogunk - videó
Borítókép:  Kristek Pál / Fortepan.hu
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amikor a fagy és a hó birodalma pár napra hozzánk költözött. Retró cikk az 1987-es "nagy havazásról". Mai fejjel el sem tudjuk képzelni, hogy ilyen teleket is megélt az ország.

Az 1987-es nagy havazást sokan rémálomként írják le, pedig rengeteg ember számára ez volt a mesetél, élete legnagyobb havas élménye, amihez rengeteg pozitív élmény is hozzátartozik.

Ez volt az utolsó olyan tél, amikor ekkora hó esett. Három napig megállás nélkül zúdult lefelé, majd 1987. január 12-én olyan reggelre ébredt az ország, amilyenre soha nem is számított. Az utak járhatatlanok voltak, a hegyeket 77 centiméteres, míg az ország legnagyobb részét 20-40 centiméternyi hó borította.

Rengeteg falu és város áram nélkül maradt, sőt, egyes településeket a hó teljesen elzárt a civilizáció többi részétől.

A járdák mellet embernagyságú hókupacok tornyosultak, az autókat úgy belepte a hó, hogy nem lehetett tudni, melyik kié. 

Ez a tél abból a szempontból is különleges volt, hogy húsznál több olyan nap akadt, amikor az időjárás extrém hidegbe fordult, azaz -10 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet. Egy csomó helyen ráadásul a hóra ráesett az eső, így valóságos jeges birodalmak alakultak ki országszerte, a gyerekek kedvüket lelték abban, hiszen szánkó nélkül is simán le tudtak csúszni a lankákon.

Budapesten például a kora délutáni órákban volt olyan hely, ahol -16 Celsius-fokot mértek.

Akik átélték, soha nem felejtik, nekik biztos, hogy akad egy-két történetük az eseményről. Sokan azonban még hallomásból sem karcolták a sztorit, hiszen korukból kifolyólag esélyük sem volt arra, hogy ekkora havazásnak legyenek szem- és fültanúi. 2013-ban is nagy hó volt, de 1987 mellett minden eltörpül.

Ez volt a nagybetűs TÉL.

(Forrás: Napi történelmi forrás, Index)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás