promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Borzalmas tett: 67 év után az első szövetségi szintű női elítélt, aki halálbüntetést kap
Borítókép:  theguardian.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Egy nő megfojtott egy terhes asszonyt, és kivágta a méhéből a születendő gyermekét. Az amerikai bíróság közel hetven év után először szabott ki halálos büntetést egy szövetségi szintű, női elítéltre. 

Az 52 éves Lisa Montgomery-t 2004. december 16-án ítélték el Missouri államban a 23 éves Bobbie Jo Stinnett meggyilkolásáért. Montgomery egy kötéllel fojtotta meg áldozatát, majd egy késsel kivágta méhéből születendő gyermekét. Stintett meghal, a csecsemő azonban csodával határos módon életben maradt. 

A ma már 16 éves kislányt azóta édesapja neveli. 

„Az egyetlen jó dolog ebben a tragédiában az, hogy a kis Victoria egészséges, és visszakerült a családjához”

– mondta el John F. Wood ügyvéd a 2004-es tárgyalás kapcsán.


Lisa Marie Montgomery. Forrás: crimeonline.com

Montgomery ügyvédei eddig azzal érveltek, hogy a nő egy gyermekkorában elszenvedett agyi károsodás miatt beszámíthatatlan, valamint pszichózisban és más mentális betegségekben is szenved. A fellebbezés ellenére azonban William Barr főügyész nemrégiben egy nyilatkozatot tett közzé, amelyben bejelentette a nő kivégzését, ugyanis a bíróság szerint tette előre megfontolt emberrablássá és gyilkossággá minősült. 

„Mentális betegségei miatt Lisa borzalmas  bűncselekményt követett el. Mélységes megbánását fejezett ki, és hajlandó volt bűnösnek vallani magát egy életfogytiglanig tartó büntetés fejében, szabadon bocsátás nélkül”

– nyilatkozta Kelley Henry, Montgomery védőügyvédje, aki igazságtalannak tartja a büntetés súlyosságát. 

A tervek szerint Montgomery-t halálos injekcióval fogják kivégezni 2020. december 8-án az egyik amerikai büntetés-végrehajtási intézetben, az Indiana állambeli Terre Haute-ban.

Az ítélet végrehajtásával Montgomery lesz az első női szövetségi elítélt, akin halálbüntetést hajtanak végre az Egyesült Államokban 1953 óta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás