Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

15 év után küldte vissza a Pompeiből ellopott régészeti kincseket egy nő, mert balszerencsét okoztak neki

15 év után küldte vissza a Pompeiből ellopott régészeti kincseket egy nő, mert balszerencsét okoztak neki

Színes

15 év után küldte vissza a Pompeiből ellopott régészeti kincseket egy nő, mert balszerencsét okoztak neki

Színes

Helmeczi Benjamin 06:06

15 év után küldött vissza néhány ellopott régészeti kincset Pompeibe egy kanadai nő, aki azt állította, hogy a tárgyak el vannak átkozva és balszerencsét hoztak rá.

A The Guardian adott hírt arról a „becsületes tolvajról”, aki 2005-ben két mozaikcsempét, egy amorfatöredéket, és egy edénydarabot lopott el Pompei antik romjai közül. A magát csak Nicole-két azonosító kanadai nő most egy kísérőlevéllel ellátott csomagban juttatta vissza a tárgyakat egy dél-olaszországi utazási irodához, mert úgy érezte, hogy azok balszerencsét hoztak rá.

Nicole azt írta levelében, hogy az elmúlt években kétszer is átesett a mellrákon, dupla masztektómiát hajtottak végre rajta, valamint családja és ő maga is anyagi gondokkal küzd.

„Jó emberek vagyunk, nem akarom továbbörökíteni ezt az átkot a családomra vagy a gyerekeimre”

– írta a nő, aki állítása szerint csupán a történelem egy darabját szerette volna annak idején hazavinni magával.

Pompei városát és lakóit vulkáni hamu borította be a Vezúv Kr. el. 79-es kitörésekor és csak a 16. században fedezték fel az ókori romvárost. A lelőhely az egyik legkedveltebb turisztikai célpont Olaszországban, ám évek óta problémát jelent, hogy a látogatók szeretnek elemelni egy-két régészeti leletet a helyszínről.  

Nicole levele mellett egy kanadai pár vallomása is hevert a csomagban, akik szintén 2005-ben jártak Pompeiben és szintén nem üres kézzel távoztak. Őket ugyan nem üldözte a balszerencse az elmúlt években, de őszintén megbánták, hogy az elhunytak emlékét figyelmen kívül hagyva elloptak néhány követ a lelőhelyről.  

Az évek alatt annyi ellopott lelet érkezett vissza Pompeibe bűnbánó levelek kíséretében, hogy a lelőhely kezelői külön múzeumot hoztak létre a tárgyak kiállítására. Az esetek többségében a turisták szuvenírként tesznek zsebre egy-két dolgot, akadnak azonban olyanok is, akik megpróbálják eladni a tárgyakat. Öt évvel ezelőtt például egy Pompeiből származó téglát kínáltak eladásra az eBayen.

Borítókép: Wallpaper Cave