promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy börtön és a világ egyik legnépszerűbb gyerekdala – „embertelen” büntetés
Borítókép:  YouTube
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Oklahoma állambeli börtön őrei a falakhoz láncolták a rabokat, és arra kényszerítették őket, hogy két órán keresztül maximum hangerőn hallgassák a „Baby Shark” című népszerű gyerekdalt.

Aki esetleg még nem hallott róla, a Baby Shark egy népszerű dél-koreai gyerekdal, amely Dél-Kelet Ázsián keresztül rövid időn belül az egész világon meghódította az internet népét – 2017-ben még az Egyesült Királyság hivatalos toplistájának 37. helyére is felküzdötte magát. A hivatalos, 2016-os YouTube-videó pedig immár csaknem 7 milliárd megtekintésnél jár.

A dal a napokban egy meglehetősen érdekes hír kapcsán került megint az internetes portálok élére. Nem sokkal ezelőtt egy feljelentés érkezett az Oklahoma állambeli megyei börtönből, miszerint a fogvatartó tisztek a rabokat a falhoz láncolták, és arra kényszerítették őket, hogy két órán keresztül nagy hangerőn hallgassák a Baby Sharkot.

A két börtönőrt, a 21 éves Gregory Cornell Butlert és Christian Charles Milest, valamint felügyelőjüket, az 50 éves Christopher Raymond Hendershottot különös kegyetlenséggel elkövetett kínzással és összeesküvés vétségével vádolták.

A nyomozás során kiderült, hogy Miles és Butler egyfelől viccnek szánta a büntetést, másfelől viszont így kívánták megfegyelmezni a rabokat, akik rendetlenül viselkedtek. 

A nyomozók „embertelennek” nevezték a rabokkal szemben tanúsított bánásmódjukat.

„Sajnálatos, hogy nem találtam olyan törvényt, amely megfelelően büntetné a felügyelőtisztek viselkedését. Legszívesebben büntetőeljárást indítottam volna ellenük”

– nyilatkozta David Prater kerületi ügyész az oklahomai lakosságnak.

Az Oklahoma állambeli seriffhivatal közleménye szerint a belső vizsgálat megindítását követően a tiszteket azonnal eltiltották a rabokkal való kapcsolattartástól. Azóta egyébként mindhárom érintett lemondott tisztségéről.

A börtönőrökkel szemben alkalmazott zéró tolerancia elsőre túlzásnak tűnhet. A rendkívül viccesnek hangzó kínzási módszer azonban kísértetiesen hasonlít arra a náci holokauszt-táborokban alkalmazott hangkínzási technikára, amely arra szolgált, hogy pszichológiai károkat okozzanak az embereknek.

Egyébként nem ez volt az első alkalom, hogy a Baby Sharkot az elrettentés eszközeként vetették be:

2019-ben a floridai West Palm Beach közterein arra használták a dalt, hogy elűzzék a pavilonokból az alvó hajléktalanokat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás