Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Megtalálták a házat, amiben James Bond lakhatott a regények szerint

Megtalálták a házat, amiben James Bond lakhatott a regények szerint

Színes

Megtalálták a házat, amiben James Bond lakhatott a regények szerint

Színes

Helmeczi Benjamin 13:56

William Boyd egy esszét írt arról, milyen nyomok alapján bukkant rá a londoni épületre, amiben a 007-es ügynök, James Bond lakhatott.

James Bond, Ian Fleming híres 007-es titkos ügynöke kitalált karakter, de a kalandjait folytató William Boyd, Fleming regényeinek útmutatása alapján felkutatta, hogy hol lakhatott Londonban.

Fleming az 1950-es és 60-as években 14 Bond-könyvet írt, ezek közül kettő novellagyűjtemény volt, de egyik írásában sem jelölte meg konkrétan a titkos ügynök otthonának címét. A könyveiben elejtett megjegyzések és leírások nyomán azonban Boyd, aki 2013-ban írt egy Bond-regényt, arra a megállapításra jutott, hogy Bond Chelsea-ben, a Wellington tér 25. számú házában lakott. Boyd a Times Literary Supplement irodalmi folyóiratban publikálta a kutatásról szóló esszéjét csütörtökön.

„James Bond nyilvánvalóan kitalált figura, és igazából nem lakott sehol. De azért különös módon előfordul, hogy néhány kitalált karakter önálló életre kel, mintha igazán élne és lélegezne, lenne címe és jelzálogja”

- fogalmazott.

Az író kutatása Fleming Holdkelte című 1955-ös könyvével indult, amelynek leírása szerint Bond kényelmes lakásban élt a King’s Road környékén egy platánokkal beültetett téren, vagyis Chelsea-ben.

A lakcím pontosabb megállapításához az 1961-es Tűzgolyó című regény adott tippet, amelyben Fleming arról írt, hogy Bond lakása rövid autókázásra volt a Hyde parktól, és ez egyúttal a Wellington térre szűkítette a keresést.

Boyd azt is megvizsgálta, hogy Fleming milyen társasági életet élt, milyen körökben mozgott Londonban. Fleming legtöbb regényét Jamaicán írta, abban a házban, amit a második világháború után építtetett. De mielőtt odaköltözött volna, a brit haditengerészeti hírszerzésénél dolgozott, és szerkesztője volt a Sunday Timesnak is. A lapnál egyik kollégája, Desmond MacCarthy volt, aki a feleségével a Wellington tér 25-ben lakott.

Borítókép: IMDb