promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A férfiak hamarabb hordtak magassarkút, mint a nők – ez férfidivat volt!
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Évszázadokkal ezelőtt kezdtük hordani a magassarkút harcászati okokból, majd háziasítottuk és polgáriasítottuk őket, hogy aztán teljesen elhagyjuk.

Perzsa csizma Kép: BATA SHOE MUSEUM

A magasított sarkú cipőt kezdetben a perzsa lovasság férfijai használták, természetesen harcászati célokból. Ez a 9. században történt, a magasított szár pedig egyfajta balanszként funkcionált, hogy a csizmájuk ne csússzon ki a kengyelből, és a harc közben is biztonságosan tudjanak mozogni.

Európában csak a 16. század végén hódított teret a viselet,

méghozzá a fényes francia udvarban – az új divatok, viseletek, trendek, és persze hóbortok legfőbb gyűjtőhelyén.

Kép: The Daily Beast

A cipő rövid időn belül a gazdagok igazi státusszimbóluma lett, ezzel mutatták ki, hogy mennyire tehetősek. XIV. Lajos igazi magassarkú gyűjtő hírében állt. Egyszerűen imádta a viseletet, mert így délcegen feszíthetett benne, és sokkal magasabbnak tűnt, mint amilyen valójában volt.

Magassarkú nélkül nem is mutatkozott, magassarkúban viszont 10 centiméterrel mindig maga felett járt.

Hogy semmiben ne maradjanak alul a nők, így a 17. században elkezdtek magassarkúban járni. Persze a hölgyek a vékonyabb sarkakat preferálták, de amúgy ők már korábban is hordtak magasított talpú cipőket, úgynevezett flatformokat. Például a 15. században a velencei kurtizánok körében hódított teret ez a fajta cípő, akik ezt viselve kitűnhettek a tömegből.

A 18. században a férfiak praktikus okokból elhagyták a magasított sarkakat, aztán a nők is így tettek, és csak a 19. században jött újra divatba, immár csak a nők körében.

Aztán a férfiak a 20. század közepén újra elkezdtek magassarkút hordan.. David Bowie és a glam rock újra visszahozta a divatba, és ez nem is kopott ki a 21. században sem, 

manapság a pasik körében az alacsonysarkú modellek hódítanak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás