promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jack Nicholson: 9+1 dolog, amit nem tudtál a szülinapos színészlegendáról
Borítókép:  Jack Nicholson a Ragyogás című filmben. / AFP
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A háromszoros Oscar-díjas ikon, Jack Nicholson a filmsztárok etalonja, hiszen már szinte az összes létező műfajban megmutatta, hogy ő a valaha volt egyik legtehetségesebb színész. Sokak kedvence már megszámlálhatatlan fantasztikus alkotásban szerepelt az évtizedek alatt, gondoljunk csak például a Batman, Száll a kakukk fészkére, A tégla, Lesz ez még így se!, vagy a Ragyogás című klasszikusokra. Mivel április 22-én van Jack Nicholson 83. születésnapja, ezért összeszedtünk pár érdekességet róla.

1. A „testvére” volt az anyja

June 17 évesen szülte meg 1937-ben Jack Nicholsont, de mivel nagyon fiatal volt, ezért úgy döntött a család, hogy inkább azt mondják a picinek, hogy June csak a testvére, és nem az édesanyja. A színész 37 éves korában tudta meg az igazságot, mikor a Time magazin riportere az egyik anyagához nyomozni kezdett, és véletlenül kiderítette a dolgot.

2. Dolgozott a legendás Hanna-Barbera párosnak

Többek között a Scooby-Doo, Tom és Jerry és a A Flintstone család alkotói, William Hanna és Joseph Barbera a rajzfilmek királyai, és az ő stúdiójukban volt Jack Nicholson első komolyabb munkája asszisztensként. Mivel nagyon ügyes volt, így fel is akarták venni animátornak, de végül nem vállalta el, mert színészkedni szeretett volna.

3. Hatalmas nőfaló

Mindössze egyszer volt házas, és a leghosszabb kapcsolata 17 évig tartott Anjelica Hustonnal, mégis hatalmas csajozógépként tartják számon Hollywoodban. Szinte minden hölgy szerint, aki valaha is érintkezett vele (és állítólag elég sokan voltak), a színész folyamatosan csak szexelni akart, és az aktusok között mogyoróvajat majszolt, hogy ismét erőre kapjon.

Jack Nicholson és Anjelica Huston 1976-ban / eonline.com

4. A Batman tette őt igazán gazdaggá

Mikor 1989-ben kijött a Batman, akkor érdekes módon a címszereplőt alakító Michael Keaton volt a kevésbé ismert színész, így a Jokerként tündöklő Jack Nicholson neve volt mindenhol előrébb. De nem csupán ebben mutatkozott meg az ereje, ugyanis remek feltételeket harcolt ki magának, így a film bevételének bizonyos százalékát is megkapta, ami egyes források szerint 60 millió dollárt jelentett, ez pedig felfoghatatlanul sok pénz még most is.

5. Marlon Brando közeli barátja volt

A Keresztapa-trilógia legendás színésze volt élete utolsó éveiben Nicholson szomszédja, és annyira jó kapcsolatot ápoltak, hogy a 2004-ben bekövetkezett halála után Jack 5 millió dollárért megvette a házát, ledózerolta, majd a helyére emlékkertet állított Brando kedvenc növényeivel.

6. Nem bír a dühével

Jack mindig is temperamentumos színésznek számított, de egy 1994-ben történt incidens biztossá tette a dolgot, hiszen éppen autóban volt, mikor valaki elé vágott az úton, mire ő úgy felkapta a vizet, hogy utána eredt, megállította, és egy golfütővel szétverte a szélvédőjét. Végül 500 000 dollárt kellett fizetnie a kis dühkitörésért.

7. Improvizálta az egyik leghíresebb szövegét

Stanley Kubrick és Stephen King 1980-as horror klasszikusa, a Ragyogás egyik meghatározó jelenete, mikor a megőrült Jack Nicholson baltával esik neki az ajtónak, majd a keletkezett résen benyomja a fejét, és azt mondja:

„Here's Johnny!” (Itt van Johnny! – szabad fordításban).

De ez nem volt a forgatókönyvben, csupán a színész mondta adhoc jelleggel, mivel akkoriban ment az egyik éjszakai beszélgetős műsor Johnny Carsonnal, ahol minden este elhangzott ez a mondat.

8. Alagút vezetett a házától egyenesen a Playboy-villáig

Ez egy igazi hollywoodi legenda, amit állítólag a Playboy-villa alaprajzai igazoltak is, hiszen egyesek szerint volt pár kiváltságos színész, akik a környékén laktak, és egy saját, földalatti alagútban tudtak teljesen titokban bejutni a Playmate-ek otthonába. Jack Nicholson mellett Warren Beatty, James Caan és Kirk Douglas nevét említették, de persze senki sem erősítette meg a dolgot.

9. Ő kapta férfi színészként a legtöbb Oscar-jelölést

Az Oscar-díj mindig is a színészek álma volt, Jack pedig az 1969-es Szelíd motorosok című filmben nyújtott alakításáért kapta meg az első jelölését, és ezzel együtt összesen 12 alkalommal került az arany szobrocska közelébe, ami férfi színészként rekordnak számít. Végül háromszor nyert: Száll a kakukk fészkére, Becéző szavak, Lesz ez még így se!.

+1: Hosszú ideig élt teljesen meztelenül

Többen is megerősítették, hogy volt egy olyan időszak Jack Nicholson életében, amikor folyamatosan, hetekig anyaszült meztelenül mászkált otthon, még akkor is, ha vendégek, vagy riporterek jöttek. De ez nem azért volt, mert megbolondult, hanem ezzel próbálta elérni azt, hogy ne érezze magát feszélyezve, ha pucér jelenetet kell forgatnia egy filmben.

Források: Workandmoney, NME, Ppcorn, Moviefone

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás