promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Miért éppen piros a húsvéti tojás?
Borítókép:  Flickr
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lehet piros vagy lila, csíkos vagy virágos, rámázott vagy hímes. A húsvéti tojás mára a Feltámadás ünnepének egyik meghatározó szimbólumává vált.

A tojás évezredek óta az élet, az újjászületés, a termékenység és a világegyetem archaikus jelképe. A keresztényeknél a tojás szimbolizálja Jézus feltámadását és az ember újjászületését, a piros színe pedig az emberiségért kiontott vérét jelképezi. A tojásfestés eredetéről több monda is ismert.

A legismertebb szerint egy asszony tojásokat szedett a színben, mikor fülébe jutott Krisztus feltámadásának híre. Mikor elmesélte a szomszédságnak, ők nem hittek neki, azt mondták: úgy igaz, hogy Krisztus feltámadt, ahogy piros a tojás a kötődben. Erre az összes tojás megpirosodott.

De hogyan is vált ez húsvéti szimbólummá? Nos, régen a tojás is a böjti tilalom alatt állt, így az ünnepre nagyon sok összegyűlt belőle, amelyet aztán nagy mennyiségben fogyasztottak és ajándékoztak az emberek. Ezért is díszítették őket.

A tojások eredetileg egyszínűek voltak, piros színüket növényi festőanyagoktól (pl. bíbortetű, vöröshagymahéj) kapták. A viasszal feliratozott és mintázott tojásdíszítés csak később jelent meg. A tulipánokkal, fenyőágakkal, rózsákkal díszített tojást hímes tojásnak nevezték el, innen ered magának az eljárásnak az elnevezése, a tojáshímzés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás