Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Miért éppen piros a húsvéti tojás?

Miért éppen piros a húsvéti tojás?

Színes

Miért éppen piros a húsvéti tojás?

Színes

Helmeczi Benjamin - 2020.04.13. 15:15

Lehet piros vagy lila, csíkos vagy virágos, rámázott vagy hímes. A húsvéti tojás mára a Feltámadás ünnepének egyik meghatározó szimbólumává vált.

A tojás évezredek óta az élet, az újjászületés, a termékenység és a világegyetem archaikus jelképe. A keresztényeknél a tojás szimbolizálja Jézus feltámadását és az ember újjászületését, a piros színe pedig az emberiségért kiontott vérét jelképezi. A tojásfestés eredetéről több monda is ismert.

A legismertebb szerint egy asszony tojásokat szedett a színben, mikor fülébe jutott Krisztus feltámadásának híre. Mikor elmesélte a szomszédságnak, ők nem hittek neki, azt mondták: úgy igaz, hogy Krisztus feltámadt, ahogy piros a tojás a kötődben. Erre az összes tojás megpirosodott.

De hogyan is vált ez húsvéti szimbólummá? Nos, régen a tojás is a böjti tilalom alatt állt, így az ünnepre nagyon sok összegyűlt belőle, amelyet aztán nagy mennyiségben fogyasztottak és ajándékoztak az emberek. Ezért is díszítették őket.

A tojások eredetileg egyszínűek voltak, piros színüket növényi festőanyagoktól (pl. bíbortetű, vöröshagymahéj) kapták. A viasszal feliratozott és mintázott tojásdíszítés csak később jelent meg. A tulipánokkal, fenyőágakkal, rózsákkal díszített tojást hímes tojásnak nevezték el, innen ered magának az eljárásnak az elnevezése, a tojáshímzés.

Borítókép: Flickr

Legolvasottabb hírek