Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Meghalt „Középfölde első tudósa”, Christopher Tolkien

Meghalt „Középfölde első tudósa”, Christopher Tolkien

Színes

Meghalt „Középfölde első tudósa”, Christopher Tolkien

Színes

Helmeczi Benjamin 14:50

Elhunyt A Gyűrűk Ura szerzőjének, J.R.R. Tolkiennek a fia, aki apja halála után rendezte sajtó alá addig kiadatlan műveit.

A BBC News számolt be róla, hogy 95 éves korában elhunyt Christopher Tolkien, akit a Tolkien Társaság „Középfölde első tudósának” nevezte az irodalmárt.

Minden idők egyik leghíresebb fantasy világának megalkotójának harmadik, legfiatalabb fia Leedsben született és Oxfordban nőtt fel. Ő rajzolta meg apja 1950-es években kiadott A Gyűrűk Ura-trilógiájához Középfölde térképét. Később ő lett a Tolkien-hagyaték irodalmi végrehajtója, apja Középfölde világában játszódó több munkáját posztumusz ő adta ki 70 doboznyi, korábban nem publikált kézirata alapján. A szilmarilok című regény is az ő közreműködésével jelent meg 1973-ban.

A Tolkien Társaság méltatásában hangsúlyozta a gigantikus munkát, amelyet J. R. R. Tolkien hagyatékának gondozásával, műveinek kiadásával végzett, és amellyel segített apja nagyszerű látomását, gazdag és összetett mitológiáját eljuttatni a közönséghez.

„Ablakot nyitott számunkra Tolkien alkotói világába, tudományos kommentárokkal látta el azt, s ezzel lehetővé tette, hogy jobban megértsük Középföldét”

– fogalmazott Dimitra Fimi Tolkien-kutató.

Christopher Tolkien csütörtökre virradóra halt meg egy kórházban a dél-franciaországi Draguignanban. Az irodalmár 1975 óta élt a Provence és a Francia-Riviéra határán fekvő tengerparti Var megyében.

Borítókép: BBC