promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyen is ritkán van: Stephen Kingre bedühödtek a rajongók
Borítókép:  TOBIAS HASE / DPA / AFP
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Most bizony áll a bál Stephen King Oscaros tweetje miatt.

Engem is elő lehetne venni, mert az Oscar kapcsán fehér férfiakkal foglalkoztam többnyire, de én tovább hárítok mindent arra a csaknem hatezer szavazóra, akiket már tényleg a sokszínűség jegyében válogattak össze. A szaklapok pedzegették, hogy még így is kevés színes bőrű jutott jelöléshez, a remek női rendezők mellett meg hiába kampányoltak, nem lett egyik sem jelölt.

Ha nem fértek be, hát nem fértek be, nincs ezzel mit kezdeni. A szavazók tábora már tényleg annyira sokszínű, hogy szerintem nem lehet vitatkozni a döntésekkel. Stephen King is megszólalt a szavazás ügyében, de ennél félreérhetőbben nem is tehette volna.

„Három kategóriában szavazhatok íróként: legjobb film, legjobb adaptált forgatókönyv, legjobb eredeti forgatókönyv. Sem a színészeknél, sem a rendezőknél nem merült fel nálam a sokszínűség kérdése. A művészetben nem nézem a diverzitást, csakis a minőséget. Szerintem hiba lenne bárhogy máshogy cselekedni.”

Elég sokaknak ez úgy jött le, hogy az író támadja a sokszínűséget, és sajnos amiket leírt, abba elég könnyen bele lehet kötni. Annyira érezhető pedig, hogy mit akart kifejezni King, és pont ez lenne a lényeg: ha fehér férfi vagy, és marha jót alkottál, akkor rád fogok szavazni, ha fekete nő, és lepipáltad a fehér férfit, akkor meg a fekete hölgyre. A horror mestere valahogy így gondolta a dolgot, hogy mindenkit egyformán kezeljünk, de hát rögtön letámadták.

Sokan felhozták, hogy King nem igazán érzi át, hogy a kisebbségnek mennyire nehéz érvényesülnie a művészi világon belül is, ahol pont ez van, hogy többségében egy fehér férfiakból álló csapat dönti el, hogy mi a minőség. Ezt Roxane Gay vagy Morgan Jenkins is így látták.

Később ezekre a felvetésekre is reagált King:

„A művészetben mindenkinek egyenlő esélyt kell biztosítani, legyen bármilyen neme, bőrszíne, vagy szexuális beállítottsága. Sokan nincsenek rendesen képviselve, és itt nem csak a művészi világra gondolok. Ha kizárnak a játékból, akkor díjat sem nyerhetsz.”

Nem hiszem, hogy sokáig fognak ezen pörögni az emberek, és ebben a tekintetben nyugodtan meg lehet bocsátani Kingnek is, aki szerintem tényleg csak balszerencsésen fejezte ki magát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás