promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megxit: Erzsébet királynő döntött, elveszi Harry és Meghan hercegi címét?
Borítókép:  II. Erzsébet királynő, Meghan és Harry. Forrás: AFP/Tolga Akmen.
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A brit királyi udvar hétfő este közleményt adott ki Harry és Meghan ügyében.

Korábban beszámoltunk arról, hogy áll a bál a brit királyi udvarban Harry és Meghan döntése miatt. II. Erzsébet a 72 órás ultimátuma után, a palotába rendelte Károly herceget, Vilmos herceget és Harry herceget. Az értesülések szerint Meghan hercegné telefonon jelentkezett be Kanadából.

A Buckingham-palota, a királyi család első számú londoni hivatala által hétfő este kiadott közleményben – amit a BBC szemlézett – a királynő tudatja, hogy a család nagyon konstruktív megbeszélést tartott Harry és családja jövőjéről.

A személyes jellegű, egyes szám, illetve többes szám első személyben megfogalmazott nyilatkozat szerint a királynő és családja teljes mértékben támogatja Harry és Meghan szándékát arra, hogy fiatal családként új életet teremtsenek maguknak.

„Bár jobban szerettük volna, ha a királyi család teljes munkaidőben dolgozó tagjai maradnak, tiszteletben tartjuk és megértjük azt vágyukat, hogy függetlenebb családi életet éljenek, miközben továbbra is az én családom megbecsült tagjai lesznek”

– fogalmaz hétfő esti közleményében a brit uralkodó, hozzáteszi: Harry és Meghan egyértelművé tette, hogy új életüket nem kívánják közpénzből finanszírozni.

Mindezek alapján megállapodás született arról, hogy a következő, átmeneti időszakban „a Sussexek” Kanadában és az Egyesült Királyságban élnek majd

– áll II. Erzsébet királynő közleményében.

Az uralkodó „a Sussexek” megjelöléssel arra utal, hogy Harry és Meghan a Sussex hercege, illetve hercegnője címet viseli. Feltűnő ugyanakkor, hogy a közleményben a királynő többször is egyszerűen a keresztnevükön, hivatalos hercegi és hercegnői titulusuk nélkül említi a házaspárt.

A közlemény további részében kiemeli, hogy Harry és Meghan bejelentésével „bonyolult helyzet állt elő”, amelyet a királyi családnak meg kell oldania. II. Erzsébet királynő leszögezi ugyanakkor: azt kérte, hogy a következő napokban végleges döntés szülessen az ügyben. 

A tisztázandó kérdések közé tartozik – és erre a királynő hétfői közleménye nem tér ki –, hogy befolyásolja-e a trónöröklési sorrendet Harry és Meghan visszalépése a királyi család magas rangú tagjaként betöltött szereptől.

Harry herceg jelenleg a hatodik, fia a hetedik helyen áll a brit trónöröklési sorban.

Nem ismert egyelőre az sem, hogy Harry és felesége lemond-e az Ő Királyi Fensége (His/Her Royal Highness, HRH) megszólítás hercegként, illetve hercegnőként őket megillető jogáról.

II. Erzsébet megbüntette Harry-t és Meghan-t?

Az előzetes kommentárok azonnal felhívták a figyelmet egy furcsaságra. A brit királyi család titkait nyomon követő újságírók megjegyezték, hogy a közlemény sokszor csak Harryként és Meghanként utal az ifjú párra. Ez pedig azt is jelentheti, hogy

a királynő amolyan büntetésként elvette a Sussex hercege és hercegnéje megnevezést Harry-től és Meghan-től.

Ez komoly anyagi érvágás lehet Meghanék számára, hiszen már levédették a Sussex Royal elnevezést. A kommentárok azt is hozzáteszik, hogy Harry a születésekor kapott brit királyi hercegi címet viszont megtarthatja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás