promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Az első magyar, aki karácsonyfát állított
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A karácsonyfa-állítás szokása német földről terjedt át Magyarországra, bár már az ókori népeknél is hatalmas tiszteletük volt az örökzöld növényeknek.

Elődeink az örökzöldeknek démon- és boszorkányűző erőt tulajdonítottak. Azt gondolták, ha kiaggatják őket a házuk vagy lakásuk ajtajára, akkor ott ártó szellem nem jöhet majd át.

Az örökzöldek elsősorban az élet szimbólumai voltak. A téli napfordulókor, így decemberben pedig a Napisten megerősödéséhez nyújtottak segítséget.

A maihoz hasonló karácsonyfát pedig a 16. századtól állítunk. A legendák szerint Luther Márton volt az első, aki otthonában feldíszített egy fát gyertyákkal, csupán azért, hogy megmutassa családjának, milyen gyönyörű látványban volt része hazafelé.

Majd a 19. századtól lesz a fa a karácsony kötelező kelléke, magyar földön Brunszvik Teréz grófnő állította fel az első karácsonyfát. Méghozzá Martonvásáron.

Az ő nevét kevesen ismerik,

pedig nagyon sokat tett azért, hogy gyerekeink már cseperedő koruktól a megfelelő nevelésben részesüljenek.

Ő volt az, aki megalapította az első magyarországi óvodát. Sőt, ez volt az első az egész Habsburg Monarchiában, Angyalkert volt a neve. Haláláig összesen 80 intézményt nyitott meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás