promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Közel 33 millió forintot ért a világ legdrágább banánja, most felfalták – fotó
Borítókép:  Pixabay.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A kortárs művészet egyik nagy fenegyereke, Maurizio Cattelan azt találta ki, hogy szigszalaggal felragaszt egy közönséges banánt egy művészeti galéria hófehér falára. A többi innentől kezdve történelem.

A legtöbben csupán békésen megcsodálták a performanszot, egy mérhetetlenül éhes múzeumlátogató azonban ennél közelebb ment a gyümölcshöz, és megette azt. Egyenesen egy performansz művész gyomrában landolt a banán.

Cattelan a művet a globális kereskedelem szimbólumának szánta, és már el is adták 120 ezer dollárért, azaz közel 33 millió forintért. Ezt ette meg David Datuna, aki annyit mondott az akció után, hogy

éhes volt. Meg azt, hogy érdekes íze volt a rothadásnak indult gyümölcsnek.

Azért senki nem esett kétségbe, hiszen a sarki boltból hoztak egy másik banánt, és már pótolva is volt a milliókat érő műalkotás.

Cattelan-nak nem ez volt az első ilyen húzása, amikor szeretett volna, ha kiül a megrökönyödés a múzeumlátogatók és újságolvasók arcára. Korábban fej nélküli lovakkal és a földön (egy meteorral a lábán) rezzenéstelen arccal fekvő pápával is borzolta a kedélyeket.

A pacik amúgy a közösségi tébolyt, az egyházi méltóság kiállása pedig a szentséget és a hit erejét jelképezheti. (Akár.)

A provokátor mesterműveiből itt találhattok egy válogatást:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás