promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Városok, ahol elszabadul a pokol a Mikulás érkezése előtt - videó
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ausztriában, elsősorban a Stájer tartomány területén igen erőteljes krampusz tisztelet él. Az utcákon mindenfelé tombolnak, őrjöngenek, láncokkal csörömpölnek és ijesztgetnek a Mikulás rettenetes kíséretének gúnyájába bújt fiatalok. Vannak, akik egyenesen becsöngetnek a környező házakba is.

A Krampusz kifejezés a német Krampen szóból eredeztethető, jelentése karom. A Krampusz léte messze megelőzi a kereszténységet, egyenesen a szomszédunkból, osztrák földről, az alpesi hagyományokból és az itteni földön született népmesékből mászik elénk. Egyesen szerint valamikor a téli napforduló pogány hitvilág szellemének sötét lelkű megformálója lehetett. A kereszténység kicsit átformálta, és persze fel is turbózta őt, ördögi jellemvonásokkal egészítve ki megjelenését. Fejtetőn kiálló szarvak, szőrös, torzonborz fizimiska és patákban végződő lábak – igazán ördögi aláfestés a Krampusznak.

 

Stájerországban regeteg helyen külön felvonulást tartanak ekkor, az egyik leghíresebb a schladmingi krampuszfelvonulás, de a stájer fővárosban, Grazban tartott Krampusz rendezvények is jelentősek. Krampusz hivatalos napja egyébként december ötödike, ezzel megelőzi a Mikulás érkezését is.

Aki kíváncsi mégis milyen hangulatban zajlik egy ilyen esemény, azoknak ajánljuk figyelmébe az alábbi videókat:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás