promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rekord kikiáltási árról indul Rippl-Rónai remekműve
Borítókép:  Virág Judit Galéria és Aukciósház
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Virág Judit Galéria téli aukcióján, amit a Budapesti Kongresszusi Központban tartanak, rekord magas, 120 millió forintos kikiáltási árról indul Rippl-Rónai József Kertben című festménye.

Ez a kezdőár a legmagasabb a magyar árverések történetében

– olvasható a galéria közleményében.

A december 15-i árverésen Vaszary János Dunaparti korzó című alkotása 90 millió forintról indul, valamint életműrekordok is születhetnek, ugyanis Rippl-Rónai Józsefnek 170 millió, Vaszary Jánosnak pedig 140 millió a regnáló rekordára.

A Kertben (1909) című olajfestmény Rippl-Rónai József kukoricás korszakának főműve. Az alkotás minden valószínűség szerint a festő feleségét ábrázolja. Erénye a kompozíció finomságából fakad, amely tükrözi Rippl-Rónai minden szakmai fortélyát és felidézi az életmű leginspiratívabb helyszínét, a Róma villa különleges miliőjét.

Tavaly decemberben Vaszary János Pesti Duna-korzó című festménye 140 millió forintos áron kelt el a galéria aukcióján. Idén a sorozat másik darabjára, a Dunaparti korzó (1933) című alkotásra lehet licitálni, amely a nagyvárosi veduta-képek egyik legismertebb darabja. A festő a párizsi kávéházak és az olasz korzók hangulatát itthon a Lánchíd és az Erzsébet-híd között húzódó, szállodákkal körülvett sétatéren találta és örökítette meg. A korzó ciklusban a téma azonos, azonban a perspektíva, a beállítás, a napszak, az előtér és háttér, valamint a szereplők nagyban különböznek. A most árverésre kerülő képen a Buchwald-székeken ücsörgő nézelődők állnak a középpontban.

Az árverés tételei között szerepel Frank Frigyes Párizsi autóbusz (1927) című alkotása, a merész képkivágat a plakátok, filmek és a fotók vizuális világának hatását tükrözi. Ugyancsak elárverezik Batthyány Gyula 1930 körül készült, Autóban című alkotását, valamint Egry József, a "fény festőjének" balatoni naplementét ábrázoló Napnyugta (1935) című festménye. Az Egry-életmű egyik legszebb darabja hosszú idő után szerepel ismét aukción.

A kiemelt tételek mellett az érdeklődők többek között Fényes Adolf, Márffy Ödön, Czóbel Béla, Patkó Károly és Ziffer Sándor alkotásaira is licitálhatnak. Árverésre bocsátanak egy Zsolnay-válogatást, amely az utóbbi évek legerősebb kerámia-együttese.

A téli aukció 216 műalkotásának összesített kikiáltási ára megközelíti 665 millió forintot. Az árverésen több tételt jótékonysági célra ajánlanak fel, a befolyt összegből idén az Igazgyöngy Alapítványt támogatják.

A téli aukcióhoz kapcsolódó kiállítást december 14-ig lehet ingyenesen megtekinteni a Virág Judit Galériában – olvasható a közleményben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás