promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hálaadás és Black friday: a család és a vásárlás „nemzeti ünnepe” – videó
Borítókép:  hivatalosan is kezdetét veszi a karácsonyi vásárlási időszak. Forrás: AFP/Daniel Leal-Olivas
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legnagyobb nemzeti ünnepe, ami után a megbolondulnak a vásárlók.

Az észak-amerikai kontinens országaiban a karácsony mellett a másik nagy családi ünnek a Thanksgiving, azaz a Hálaadás, bár az USA-ban (november negyedik csütörtöke) és Kanadában (október második hétfője) más-más napokon tartják. A hagyomány szerint az őszi betakarítások után adnak hálát a termésért Istennek.

Az első Hálaadást 1621-ben ünnepelték. A krónikások szerint az előző évben a Mayflower fedélzetén az Újvilágba, pontosabban Plymouth-ba érkező telepesek mintegy fele a hideg, az éhezés és a mostoha környezet áldozata lett az első télen. Azonban a telepesek segítségére siettek a wampanoag indiánok, akik megtanították az újonnan érkezőknek a helyi halászat és vadászat, a kukoricatermesztést, a juharszirup kinyerésének a titkát. A sikeres őszi termés után az életben maradt 51 telepes nagy ünnepséget csapott, ahova meghívták az indián törzs tagjait is.

1789-ben George Washington országosan hirdette meg a hálaadási napot, ami több mint 140 évvel később Franklin Roosevelt elnöksége idején nyerte el végleges időpontját.

Amerikában a Thanksgiving az egyik legnagyobb nemzeti ünnepnek számít, a csütörtök munkaszüneti nap is, de sok amerikai a pénteket is kiveszi szabadnapként. A négynapos hétvégén az egymástól távol élő családtagok felkeresik egymást, hogy együtt legyenek ezen a napon, amelynek elmaradhatatlan kelléke a hálaadási vacsora. E vacsora legfontosabb és legjellegzetesebb eleme, a pulyka (nem véletlen, hogy sokan Turkey Day-nek, T-Day-nek, azaz pulykanapnak is nevezik), amit általában áfonyaszósszal, krumplipürével, zöldbabbal tálalnak, desszertként pedik sütőtöktortát fogyasztanak.

A Hálaadáshoz szorosan kötődik, hogy az aktuális amerikai elnök megkegyelmez egy-két pulykának. Természetesen most ezt Donald J. Trump  is megtette, így a Kenyér és a Vaj nevű pulyka nem az asztalon végezte.

Az ünnephez szorosan kapcsolódik, hogy ezen a napon három mérkőzést is rendeznek az amerikaiak kedvenc bajnokságában, az NFL-ben, amit itthon a Sport1 TV közvetít:

  • 18:30-tól Detroit Lions – Chicago Bears
  • 22:30-tól Dallas Cowboys – Buffalo Bills
  • 02:15-től Atlanta Falcons – New Orleans Saint

Black friday

A Hálaadást követő nap pedig a Black friday, azaz a Fekete péntek, amivel hivatalosan is kezdetét veszi a karácsonyi bevásárlási szezon. Ezen a napon a kereskedők hatalmas leértékelésekkel várják a vásárlókat, akik megrohamozzák a boltokat. Vannak olyan üzleteket, amelyek már reggel 5 órakor megnyitják kapuikat.

Az elnevezést a Philadelphiai Rendőrség embereinek köszönhetjük, akik 1965-ben nevezték el így ezt a napot, ugyanis a várost ellepték a boltban igyekvő emberek, ezáltal hatalmas dugókat okoztak, a város járdáin pedig egy négyzetméter szabad terület sem volt.

Magyarországon 2014 óta van jelen a Fekete péntek. Népszerűségét jól mutatja, hogy 2017-ben a Black friday volt a legfelkapottabb keresés, és 2018-ban is a top 5-ben szerepelt. Sőt, saját internetes oldala is van a napnak –a Black friday honlapja –, ahol a kedvezményes lehetőségekről tudunk tájékozódni.

Kis hazánk „leleményesebb” kereskedői ez év november mindegyik péntekjére Black friday-t hirdettek, de az igazi Fekete péntek, mindig a Hálaadás utáni napra esik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) egy E-kereskedelmi kisokost adott ki, amely segít eligazodni a fogyasztóknak az internetes vásárlásoknál, és ezt figyelembe véve bosszúságoktól mentes lehet az akciós időszak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás