Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Az állatvilág szexkazánjai a bonobó majmok - videó

Az állatvilág szexkazánjai a bonobó majmok - videó

Színes

Az állatvilág szexkazánjai a bonobó majmok - videó

Színes

CST 15:15

A bonobó az utolsóként felfedezett emberszabású majomfaj. Abban is hasonlítanak hozzánk, hogy nem csak a szaporodás, hanem örömszerzés céljából is közösülnek egymással.

Egy nagyon különleges majomfajról van szó, amelyet a tudósok sokáig a csimpánz egyik alfajának tekintettek. Főleg kinézetre hasonlítanak nagyon a csimpánzokra, viszont van egy óriási különbség, amelyre nemrég jöttek rá a kutatók: a bonobóknál a nőstények uralják a csapatot. A csimpánzoknál a nőstények a társadalom szélén vannak, kevés beleszólásuk van a dolgok folyásába.

A másik hatalmas különbség a szexuális szokásokban figyelhető meg, a bonobóknál ugyanis eléggé központi téma a közösülés. A nőstényeknél gyakori, hogy egymáshoz dörzsölik a nemi szerveiket, ezt naponta többször is megteszik.

Ezek általában rövid kis játékok, amelyek nem tartanak tovább fél percnél. Illetve a nőstény és a hím között is sokkal gyakoribb a szex, nem korlátozódik csupán a párzási időszakra. A kutatók azt is megfigyelték, ha két bonobó csapat találkozik egymással, akkor a barátkozás után, azonnal szexuálisan is közeledni kezdenek egymáshoz az egyedek. 

A bonobóknál a szexuális örömszerzés tényleg bevett napi tevékenység, amely a közösség tagjai közötti jó kapcsolatot is elősegíti. Ismerik a békülős szex fogalmát is, egy nagyobb veszekedés után a vitában résztvevő felek elkezdenek közeledni egymáshoz, míg végül megtörténik az aktus.

Borítókép: Profimedia