promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szlovákiában betiltották az állatok szerepeltetését a cirkuszokban
Borítókép:  CBS
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Novembertől tilos vadállatokat szerepeltetni cirkuszokban és más nyilvános rendezvényeken.

A hétvégén voltam Ausztriában a Family Parkban, ami egy fantasztikus hely, mindenkinek csak ajánlani tudom. Az elmúlt napokban volt ott egy halloweeni fesztivál, melynek keretén belül egy cirkuszi társulat adott elő mindennap egy előadást. Nagy megkönnyebbülésemre nem szerepeltek a műsorban állatok, különben abban a pillanatban elhagytam volna a sátrat.

Már egy ideje foglalkoztat ez a téma, hogy mikor szüntetik be az állatok szerepeltetését a cirkuszokban, hiszen mindannyian tudjuk, hogy nem ott van a helyük. Erre tökéletes példa az az oroszországi eset, amiről nemrég írtam. Egy medve a műsor közben rátámadott az idomárjára. Erről videó is készült.

 

Várom a napot, amikor bejelentik, hogy Magyarországon is betiltják az állatok, de legalábbis a vadállatok szerepeltetését a cirkuszokban, ez viszont nem az a nap. Most a szomszédunkban, Szlovákiában hozták meg ezt a rendeletet, melynek értelmében a nézők novembertől nem láthatnak többé a porondon macskaféle ragadozókat, továbbá főemlősök, elefántok, vízilovak, orrszarvúk, delfinek és zsiráfok sem fognak fellépni. A nyilvános szerepeltetés mellett tilos lesz az állatok erre a célra való idomítása is.

A háziállatok szerepeltetését nem tiltották be, de szigorították az idomításukra vonatkozó szabályokat. Erre a célra nem használható tűz, narkotikumok, és nem szabad stressz alá helyezni az állatokat idomítás közben. A Szlovákiában elrendelt jogszabály megszegése akár 20 ezer eurós büntetést is vonhat maga után.

Az állatok szerepeltetése nélkül is élvezetes lehet egy cirkuszi előadás, de ha mindenképpen látni akarunk elefántot a porondon, akkor bátran tudom ajánlani a német Circus Roncalli-t, akik élő állatok helyett hologramot használnak. Az eredmény elképesztően látványos, és hatalmas sikere van.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás