promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A fülzsír tényleg jó?!
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Erre az anyagra szüksége van a fülednek, hiszen tisztít, véd a kiszáradástól, és attól is, hogy kórokozók jussanak a fülön át a szervezetedbe.

A fülzsír vagy fülviasz, latin nevén a cerumen, folyamatosan tolódik az őket termelő mirigyektől kifelé, így tisztítva a fület. A vándorló cerumenben távoznak a fülben lerakódott szennyező anyagok is, többek között a por és az elhalt hámsejtek.

A fülzsír egyáltalán nem rossz, és nem is undorító dolog, bármennyire is késztetést érzünk, hogy rövid időn belül eltávolítsuk. Az eltávolításával ugyanis csak utat engedünk a kórokozóknak, hogy a fülön át bejussanak szervezetünkbe.

Vannak azonban kivételek, és ha a fent már leírtak ellenére is szeretnénk kicsit ritkítani a fülzsír-állományunkon, akkor pár dologgal nem árt tisztában lennünk. Ráadásul még az is megeshet, hogy a szervezetünk a kelleténél nagyobb mennyiségben állítja elő a nem kívánt anyagot, így fülzsír-túltengésünk is kialakulhat, hiszen a cerumen termelődését befolyásolhatja az életkor, a hormonhatás, a bőrtípus és az életmód is.

Ami nagyon fontos, hogy ne használjunk fültisztító pálcikát. Bármennyire is nagy a belső késztetést érzünk, hogy belenyúljunk a hallószervünkbe, ez az egyik legrosszabb mód, ahogy nekiállhatunk a tisztításnak. Nem túl steril, így használatával akár plusz kórokozókat is juttathatunk a szervezetünkbe, illetve a fülzsír egy részét is csak beljebb toljuk a kis pálcikával. Helyette vegyünk magunkhoz egy kis paraffinolajat, és hetente egy-két alkalommal csepegtessünk a fülünkbe. Aki pedig még így is nagyon hajlamos a fülzsír-termelődésre, a legjobb, ha felkeresi a fül-orr-gégészt egy alapos fültisztításért.

És, hogy van-e rosszabb megoldás a fültisztító pálcikánál? Van, elég csak felkeresni egy-két webáruház kínálatát, elképesztő eszközökkel fogunk találkozni, fillérekért juthatunk hozzá ultragagyi fémpálcikákhoz és hegyes csipeszekhez, amelyekkel hatalmas pusztítást végezhetünk a fülünkben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás