promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Öt elképesztő tény, amit nem tudtál a sertésekről
Borítókép:  Alexas Fotos / Pixabay.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Rengeteg tévhit él a sertésekről a közbeszédben, a legtöbbünknek állandóan sárban henyélő, piszkos állatok jutnak az eszünkbe. A valóság ezzel szemben sokkal összetettebb és logikusabb, mint azt első benyomásra gondolnánk.

 

[[adv]]

Öt érdekességet szedtünk össze, akkor lássuk is a listát:

1. Nagyon érzékenyek

A sertés pszichésen sebezhető állat, a stresszre érzékenyen reagál, testében láncreakció indul el, ami a hús minőségét is befolyásolhatja. A túlstresszelt állat vérében feldúsul az adrenalin, az izmok beavasodnak, a húsa megkeményedik, innen pedig már lehetetlen megakadályozni, hogy megváltozzon a hús íze. A boltokba kerülő húsok csomagolásán ezzel az ikonnal jelzik, ha stresszmentesen nevelt sertés húsáról van szó. Ennek az íze is egészen más.

2. Nem mindenevők

Nem szabad nekik például csokit adni, hiszen ez toxikus lehet a számukra. A gyümölcsöket is óvatosan kell adagolni, a magas cukortartalom is káros lehet számukra. Az sem mindegy, hogy miből mennyit kap. Ha nem jut elegendő energiához, fehérjéhez és vitaminokhoz, alultáplált lesz. Elkezdi felélni a saját tartalékait, eltűnik a zsírszövet, majd pusztulni kezd az idegszövet is, miközben a belső szervek is károsodnak.

3. Okos állatok

Már a Biblia is megágyazott a rossz reputációjuknak, hogy tisztátalan állatoknak nevezte őket. Azóta azonban sokkal többet tudunk róluk. Például azt is, hogy akár egy hét alatt szobatisztaságra nevelhetők. A macskaalom is beválhat náluk. Érzelmi intelligenciájuk is magas. Még csak kapargatjuk a lelkivilágukat, a tudósok sem értik teljesen őket. A sertések közti kapcsolat igen intenzív, a kutatások szerint válaszolnak egymás érzelmeire is.

4. Nem izzadnak

„Izzadok, mint a disznó”

– gyakran használjuk a kifejezést a mindennapokban, ellenben a valóság teljesen más: a malacok nem verejtékeznek túl sokat. Pedig vannak izzadságmirigyeik, csak azok éppen nem funkcionálnak megfelelően. Éppen ezért a malacok a sárban vagy a saját vizeletükben hemperegve hűtik a testüket. Másrészről a testükre tapadó laza sárréteg azt is meggátolja, hogy leégjen a bőrük.

5. Életet menthetnek

Ha valaha szükséged lesz majd új szívbillentyűre, a sertés megmentheti az életedet. A Harvard Health Publishing kutatásai szerint ezek a billentyűk akár 15 évig is jól szuperálhatnak az emberi szervezetben. De nem csak a szívünk számíthat az állatok segítségére. A sertések élettana annyira hasonló a miénkhez, hogy más szerveik (például a veséjük) is használhatók transzplantációhoz.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás