promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
ToronyTube: a lexikon kinyílt a borsnál, és megnéztük, hogy mit ad ki erre a YouTube
Borítókép:  Torony
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Torony felüti a szótárat, kiválaszt egy véletlen szót, és rákeres YouTube-on. Mi ez, ha nem eszméletlen móka a javából!

Kezdődik a sorozatom, ahol többségében iszonyatosan nagy hülyeségekre fogok bukkanni a világ legnagyobb videómegosztóján, de előfordulhat az is, hogy elég komoly dolgokra. A YouTube-nak több mint egymilliárd felhasználója van, akik bizony csapatják felfele a videókat rendesen. A mennyiség másodpercenként hatalmasat változik, így pontos számot sosem lehet mondani. Pár éve még 500 órányi tartalmat töltöttek fel minden percben.

A szabály egyszerű: van bőven lexikon és szótár a házban, mivel már csak ilyen régimódiak vagyunk. Véletlenül kinyitom valahol a könyvet, és rámutatok egy szóra. Innentől ez lesz a keresőszavam a YouTube-on, amire magyarul és angolul is rákeresek. Egy kivétel van, ha a szó annyira idegen, amivel nem tudok mit kezdeni, akkor lehet újat választani. Nincs is értelme, mert ha beírjátok például, hogy „szublimitás”, akkor nem lesz rá találat.

Én megpróbálom meglelni a legérdekesebb, vagy legnézettebb videót, bármilyen egyszerű is a szó.

Az első felvonásnál eléggé elől nyitottam ki a könyvet, mivel az induló szavam magyarul a „bors”, angolul a „pepper”. Kezdődjön a keresés!

Jaj bors, borsocska! Nem rossz induló ez, akármennyire húztam a számat az elején. Nekem magyarul elsőre a „Só, bors, szerelem” című romantikus vígjátékot dobta ki. Hallmarkos, és máris küldöm tovább mutinak, mert ő megveszik az ilyenekért. Csípem a főzős filmeket, de ez nekem túl nagymamás.

Na, de van itt tutiság is! Adela Borș egy kis minielőadó Moldovából, aki a Sofia nevezetű dalával akkorát robbantott, hogy már átlépte a 94 milliós megtekintést. Kezdj el rettegni Luis Fonsi a szűkös 6,3 milliárdoddal. Amúgy Ilyen szép számot még az igen népszerű előadók is ritkán tudnak produkálni.

Az előadásban és az énekben sem találtam kivetnivalót zenekritikusként – teljesen profi. Bár kőkemény playback, de hát ne kössek már bele mindenbe. Háromszor is bömböltettem az erkélyen, és megmutattam a parkban piáló társaságoknak, mi az igazi muzsika.

Na, menjünk tovább az angol keresésre, és nézzük meg mi a helyzet „pepper” téren. Meglepő, de azonnal kapunk egy magyar anyagot, méghozzá a „Magyarországra érkezett Pepper, a beszélő robot” címűt. Aki megismerné a kis csodamasinát, csak rajta, mi viszont megyünk tovább.

A legnépszerűbb videó az szerintem egyértelmű erre a keresésre: „Red Hot Chili Peppers – Californication”. Lassan 600 millió megtekintésnél jár a dal, amit én a legkevésbé kedvelek tőlük, miközben a srácokat tényleg imádom oda-vissza.

Hát borsos videót nehezen fogok találni, főleg azért, mert az angolban a „pepper” paprikát is jelent, így egyértelműen inkább ezek vannak előtérben, ha a gasztronómiáról van szó. Azért nem hagylak titeket valami fantasztikusan szórakozató nélkül.

Két csöcsi megkóstolja a világ legerősebb paprikáját, vagyis a Carolina Reapert, amit 2013-ban a Guinness World Records a világ legcsípősebb paprikájaként jegyzett be, megelőzve a korábbi rekordert, a Trinidad Scorpion „Butch T”-t. Van is sírás rendesen. A barna hajú csajszi brutál látványosan kezd el szétcsúszni 1:45-től, majd jobban sikítozik, mint apáca a kupiban. Remélem tudják, hogy az ilyenek távozáskor is csípnek. Ha nem is abban a pillanatban, de valamivel később már biztosan leesett nekik.

Nos, viszlát bors! Legközelebb kiderül, hol nyílik ki a könyv és merre kell majd kalandoznom a YouTube-os óceánon. Amíg a hajóm bírja, addig én is!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás