promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Máig boncolgatják a leghíresebb magyar szépségkirálynő halálát
Borítókép:  Facebook/Újságmúzeum
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Három évig nem rendeztek Magyarországon Miss Hungaryt, miután 1986-ban az előző évi győztes, Molnár Csilla öngyilkos lett. A gyönyörű 17 éves lányt akarata ellenére szippantotta be a szépségipar, iskolába sem tudott járni a sok felkérés miatt. Szülei hátborzongató történeteket meséltek utóbb azokról az eseményekről, melyek a halálához vezettek.

„Úgy indultál őszintén, s tisztán, de hosszú volt az út, s talán túl sok a sár. Csillag voltál, azt mondják, s nem vigyáztunk rád”

– énekli Homonyik Sándor az Álmodj királylány című számban. A negyven év feletti magyarok jó része tudja, hogy a romantikus dal megemlékezés. Az első magyar szépségkirálynőről, Molnár Csilláról szól, aki 1985 októberében még a Budapesti Kongresszusi Központban csillogott Magyarország szépeként, 1986 júliusában, ma 33 éve pedig öngyilkos lett. Apja szívgyógyszeréből 24 pirulát vett be. Az Újságmúzeum Facebook-oldalán az olvasható, hogy miután tudatosult benne, mit tett, könyörgött édesanyjának, hogy mentsék meg. Két mentőkocsi is érkezett érte, de már késő volt, a 17 éves szépség elhunyt.

A lány Wikipédia-oldala szerint Kaposváron született, de Fonyódon nőtt fel, ide járt középiskolába is. Szülei vendéglátással foglalkoztak. Feltűnő szépsége miatt nem lepett meg senkit, hogy jelentkezett az ötven év szünet után megrendezett Miss Hungary szépségversenyre, amit meg is nyert. Ami azonban ezután jött, arra biztosan nem számított: egyenes út vezetett a túladagoláshoz.

Apja, Molnár István 1989-ben a Reform című lapnak mesélt arról, hogyan indult el lefelé a lejtőn lánya. Ő már az elejétől nem támogatta, hogy induljon a szépségversenyen, s ki akarta emelni lányát a szépségiparból, ám utóbb egy bennfentes azt mondta neki, aki bekerül ebbe a bűvös körbe, nem szabadul onnan.

A győzelem után a Centrum Áruházak képviselője – ők adták a verseny közönségdíját – a papa elmondása szerint 50 ezer forintot kínált lányának a kongresszusi központ egyik hátsó raktárában, hogy legyen az áruház háziasszonya, s vállaljon reklám- és modell feladatokat. Az apa felbontotta a szóbeli egyezséget.

Az 1985-ös Miss Hungary-győztes, Molnár Csilla (delmagyar.hu)


Ezután mesél arról, hogy lányáról erőszakkal készítettek aktképet, majd ezt kiszivárogtatták egy lapnak. A képeket készítő egyik fotós Fenyő János volt, aki később közismert vállalkozó lett, egészen addig, míg autójában 1998-ban szitává nem lőtték.

A papa ugyancsak szót ejtett a szépségverseny első négy helyezettjének szervezett bécsi ajándékútról is.

„Egy alkalommal felrendelték a kislányt Pestre, hogy a média (Magyar Média Reklám és Propaganda Szolgáltató Leányvállalat – a szerk.) által szervezett bécsi útra felkészüljenek. Egyik társnőjével együtt kocsiba ültették őket, útközben megbilincselték a kezüket. Így értek oda a különös élvezeteket ígérő vacsorára... Aztán mégis csak kioldották őket kérésükre. »Szalma László úr« a média hivatalos menedzsere az ausztriai út alkalmával holtrészegen várta őket a határon, üveggel a kezében. »Hol a k...a anyátokban voltatok idáig?« – ordította a szervező, mikor meglátta a küldöttséget.”

Az útiköltséget végül a családnak kellett kifizetnie. Egy hasonló máltai útra apja állítása szerint Csilla csak azért ment el, mert megfenyegették, hogy elveszik a szépségkirálynői címet és a koronáját.

„Azt hiszem, hogy véget ért a gyerekkorom”

Csilla szép lassan rájött, hogy az élete már sohasem lesz a régi, erről a Dér András–Hartai László által rendezett Szépleányok című dokumentumfilmben beszélt.

„(…) én is úgy képzeltem ezt az életet, hogy ez csupa fény és pompa, de azt hiszem, most, hogy belekerültem ez nem olyan egyszerű és nagyon sok olyan dolog van, amit az ember kívülállóként nem is gondolna, hogy milyen munkákat vállal magára az ember. És azt hiszem, hogy még most sem tudtam igazából felfogni, hogy lényegében ez milyen nagy teher lesz a számomra. Szabályosan, amikor bementem a suliba, már a sírás kerülgetett, hogy itt kell hagynom az osztályt. Már olyan értelemben, hogy magántanuló leszek. Nagyon büszkék rám, de nem éreztetik velem, hogy én most egy szépségkirálynő lettem. Ezzel a címmel azt hiszem, hogy véget ért a gyerekkorom és teljesen felnőttként kell viselkednem. Ezt úgy értem, hogy én nem lehetek ugyanaz, amilyen voltam, én nem mehetek úgy az utcán, ahogy eddig, mert mindenki engem figyel, hogy hogy viselkedem, és nem tudok egy jóízűt nevetni a lányokkal.”

Csilla 1986-ban még harmadik helyen végzett az európai szépségkirálynő választáson, de ez volt az utolsó jelentős sikere. A családja állítása szerint a menedzsere, Szalma László villogott még vele az éjszakában különböző rendezvényeken, szerepet kapott a Nemzetközi Autóverseny Kiállításon és egy balatonboglári boros eseményen borkirálynőjeként is csillognia kellett. Ám komolyabb feladatokra, melyben esetleg reménykedett, nem kérték fel.

Édesanyja és édesapja egybehangzó véleménye szerint a lapok folyamatosan pocskondiázták, nem létező, pikáns ügyekbe keverték, hatalmas volt rajta a média nyomása.

„Váratlanul jött ez az egész. Nem is tudom igazán megemészteni azóta se. Akárhová megyek, akármit csinálok, én már nem Molnár Csilla vagyok, hanem A Szépségkirálynő. Elvárják tőlem, hogy minden percben azt a formát nyújtsam, olyan szép és üde legyek, mint akkor ott, a kifutón. Nem megy. Idegileg, lelkileg teljesen kikészültem. Néha már azt mondom: elég a telefonokból, levelekből, ajánlatokból – abbahagyom, nem csinálom tovább. De a következő percben tudom: úgysem lehet. Kaptam az élettől egy szerepet, és ennek meg kell felelnem”

– nyilatkozta halála előtt nem sokkal egy lapnak a molnarcsilla.hu-n olvasható visszaemlékezés szerint.

Miközben zajlottak a '86-os Miss Hungary középdöntői, Csilla Fonyódon bevette a halálos adag gyógyszert. Öngyilkossága hírére a versenyt leállították, és 1989-ig nem is rendezték meg újra.

Sírja Kaposváron, a Keleti temetőben van, Melocco Miklós készítette.

(Facebook/Újságmúzeum)


Molnár Csilla idén lett volna 50 éves. Haláláról és szépségiparban folyó üzelmekről Gazsó L. Ferenc és Zelei Miklós írt könyvet Szépséghibák címmel, míg Friderikusz Sándor riportregényben dolgozta fel a történteket (Isten óvd a királynőt!). Homonyik Sándor mellett az Első Emelet zenekar A szépek szépe balladája című számával intett búcsút neki.

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd a mobilról is ingyenes 116-123-as lelkielsősegély-számot!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás