promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Földrengések, áradás: Amerikát ostrom alá vette a természet
Borítókép:  AFP/Frederick J. Brown
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mintha bibliai csapások sújtanák az Egyesült Államokat. Múlt hét végén igen ritka „ikerrengések” rázták meg Kaliforniát, melyek átalakították a földfelszínt és a környezetet, míg északon olyan esőzés kezdődött, hogy az emberek a kocsijaikban rekedtek a főutakon. Videók!

Kezdjük a pénteki földrengéssel, mely 6,4-es erősségű volt a Richter-skála szerint. Ez már közelít ahhoz, amiből a távirati iroda is nagyobb hírt csinál. Az epicentruma Los Angelestől 200 km-re észak-keletre volt, lakatlan vidék alatt. Az utórengések ilyenkor megszokottak, ám az előző napinál erősebb csak elvétve. Márpedig pénteken egy 7,1-es erősségű rengést mértek a kutatóállomások. Ennél is furcsább, hogy egymásra merőleges törésvonalak mentén rengett a föld, ami meg egyenesen fehér holló.

Az ikerföldrengés komoly pusztítást okozott a környezetben, a szatelliteken azt látni, hogy az epicentrum körüli táj alapjaiban változtott meg. A rengés előtt és után készített felvételekből kivehető, hogy már meglévő szakadékok, hasadékok mélyültek/szélesedtek akár több tíz méterrel.

Találtak olyan természetes vízraktárat a környéken, melyből egyszerűen elfolyt a víz a földrengést követően. Drónvideó is készült róluk.

Amíg délen a földrengések okozta állapotokat próbálják helyreállítani, északon heves esőzés csapott le Amerikára. A Time videójának tanúsága szerint a víz a Fehér Házban is károkat okozott, az alsó szinten működő irodákba befolyt. Washingtonra 86 miliméternyi eső zúdult hétfőn, egyes utakat le kellett zárni. Néhány felvételen az úton ragadt kocsik feléig ér a víz, a sofőr pedig az autó tetején állva, telefonon próbál segítséget hívni.

A washingtoni metró egyik állomásában csodájára járhatnak az ingyen látható vízesésnek: 

Marylandban 160, Virginiában 114 miliméternyi esőt hozott a vihar, ami brutális mennyiség.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás