promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Átsétált egy róka a világ túlfelére Norvégiából, a kutatók sem értik
Borítókép:  A sarki rókák eddigi rekordját nagyon megdöntötték (AFP/Samuel Blanc)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Volt olyan nap, amikor a sarkvidéken 155 kilométert gyalogolt éhesen egy sarki róka, amely több rekordot is nagyon megdöntött. Soha ennyit nem vándoroltak a fajtársai, ilyen átlagsebességnek pedig a közelében sem jártak. A világ másik felére jutott. 

A természettudomány értetlenül áll egy sarki róka tette előtt, aki nem kisebb bravúrt vitt végbe, minthogy Norvégiából átsétált Kanadába. Ehhez több mint 2100 mérföldet, vagyis 3500 kilométert kellett megtennie,

az út ebben a formában, járművek nélkül 76 napig tartott.  

A sarki róka útvonalát napjaink sarkkutatói tanulmányozták, eszerint a szokásosnál egy kicsit nagyobbra sikerült gyalogtúra pontosabban a Spitzbergák legnagyobb szigetén kezdődött, Európától északra. A végpontja pedig az észak-kanadai Ellesmere-szigeten található, Grönland szomszédságában a Polar Research nevű magazin szerint.  

A hihetetlen rókakirándulást az amerikai nagyközönségnek feltáró CNN alapján a norvég Sarkkutató Intézet munkatársai helyeztek fel az állatra műholdas nyomkövetőt, majd annyirra megdöbbentek attól, amit észleltek, hogy elsőre el sem hitték.

Ennél a fajnál még soha nem rögzítettek ekkora vándorlást. 

A sarkvidéki expedíciót végrehajtó sarki rókának napi 46 kilométert kellett megtennie, de az amúgy is rendkívüli átlag úgy jött ki, hogy az egyik nap becsúszott egy 155 kilométeres etap is, amikor a róka átjutott Grönland jégtakaróján. Valószínűleg azért szedte itt még gyorsabban a lábát, mert nem talált táplálékot. Máskor viszont éppen azért nem haladt, mert talált, vagy éppen

elakadt a rossz időben, a rossz terepviszonyok miatt.

Az átlagsebességgel is nagyon megdöntötte a faj világrekordját az új rókabajnok, hiszen közel másfélszer gyorsabb volt, mint a korábbi csúcstartó alaszkai elődje. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás