promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
40 év után derült ki, mégsem öngyilkos lett a híres zeneszerző
Borítókép:  Youtube
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Volodimir Ivaszjukra 30 évesen egy fán lógva találtak rá 1979-ben. Rekonstruálták a feltételezett öngyilkosságot, és kiderült, sehogy sem tudott volna így önkezével véget vetni az életének. Nagy valószínűséggel a KGB „segítette” a halálba a híres ukrán zeneszerzőt.

Viszonylag ritka eset, hogy valakiről negyven évvel a halála után derül ki, nem úgy hunyt el, ahogy a rendőrség gondolta, s a sajtó megírta. Volodimir Ivaszjuk az egyik leghíresebb ukrán zeneszerző, 1979 májusában találták meg a holttestét felakasztva egy Lvivhez közeli erdőben. Öngyilkosságként könyvelték el az esetet, azonban az MTI anyagából kiderül, a Kijevi Törvényszéki Tudományos Kutatóintézet mostanra kiderítette, meggyilkolták.

Mivel súlyos pszichológiai gondokkal küzdött Ivaszjuk, a nyomozók negyven éve nyilvánvalónak vélték, hogy öngyilkos lett. A KGB érintettségéről már akkor is suttogtak, de hivatalosan senki sem vádolta a szovjet titkosszolgálatot semmivel. 2009 és 2012 között egyszer már újra megvizsgálták az ügyet, de semmire sem jutottak. 2014-ben újranyitották az aktát, s egy évre rá Roman Fedik Lviv megyei ügyész a rendelkezésre álló jegyzőkönyvek segítségével megállapította, a KGB emberei végeztek a zeneszerzővel.

Ezt követően megpróbálták rekonstruálni az öngyilkosságot: egy ember felmászott egy teljesen hasonló fára, melyre Ivaszjuk elvileg felkötötte magát, de még a csomót sem tudta egyedül megkötni 1,7 méteres magasságban, még létra segítségével sem. Ezen felül a dalszerző ruháján, cipőjén egyetlen nyomot sem találtak utóbb, mely azt bizonyítaná, hogy ő maga kapaszkodott fel a fára. Ennek alapján a megyei ügyész arra jutott, hogy minden kétséget kizáróan gyilkosság áldozata lenne a neves zeneszerző.

Még a kórbonctani szakértők, akikkel együtt dolgoztunk, hozzáteszik a saját részüket a kutatási anyaghoz, ezután átadjuk a dokumentumokat a nyomozószerveknek. Utána a lvivi ügyészségen áll, milyen határozatot hoz

- fűzte hozzá a kutatóintézet igazgatója.

Ivaszjuk a hatvanas-hetvenes évek egyik kiemelkedő ukrán könnyűzenei dalszerzője volt, több mint ötven zenei művet komponált és több mint száz ukrán nyelvű dalt szerzett. Utóbbiak közül számtalan ma is sláger, egyik legismertebb dala a Vörös vadrózsa (Cservona ruta), amelyet több népszerű előadó újra feldolgozott, és gyakorlatilag nincs, aki ne ismerné Ukrajnában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás