promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szívszorító videó a Tiszán összegyűlt fél futballpályányi szemétről
Borítókép:  Youtube
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Évente több tonnányi szemét halmozódik fel a kiskörei vízlépcsőnél. A Tisza-tónál létesített vízerőmű felfogja a folyó által hordozott rengeteg hulladékot, mely az árhullámokkal érkezik. Ezúttal drónvideó készült a szomorú látványról.

Kiskörén 1973 óta Magyarország legnagyobb vízerőműve dolgozik. A vízlépcső négy turbinája 28 megawatt áramot termel. Sajnos a vízlécsőnél évről évre rengeteg szemét felgyülemlik az árhullámok nyomán, ami rettenetes látványt nyújt. Idén sincs ez másként. Az Ilovetiszato.hu egy drónvideót is közzétett oldalán, melyen kiskacsák úszkálnak a több tonnányi, uszadékfák között megülő szeméttengerben.

A vízlépcsőnek van egy jó tulajdonsága, mégpedig az, hogy a kis és közepes árhullámokkal érkező uszadékokat meg tudjuk itt fogni, ezáltal a Tiszán nem engedjük továbbindulni. Emellett a téli, alacsony vízszintnél a munkatársak gyalogosan is össze tudják szedni a szemetet, amit utána is folyamatosan gyűjtenek

- ad pozitív képet az amúgy tragikus látványról Fejes Lőrinc, a szakaszmérnökség egyik munkatársa. A magyarországi Tisza-szakaszon egyedül Kiskörénél nem szüntetik meg a duzzasztást az árhullámokat követően, csak részlegesen nyitják ki az elzárótáblákat, így itt rendszeresen rengeteg szemét halmozódik fel, de innentől megtisztul a folyó.

A le nem bomló hulladék egy része Magyarországon halmozódik fel, a másik fele Kárpátaljáról származik, ahol a nem veszik mindig komolyan a hulladékügyi szabályozást, így rengeteg szemét kerül a Tiszába. Kiskörénél egy uszály szokta megtisztítani a vízfelszínt, melyre vegyesen gyűjtik össze az összes hulladékot, s később a parton válogatják azt szét.

A kollégáim találtak már autógumin, PET palackon, flakonokon, strandpapucsokon, gazdátlan csónakokon, stégeken és hordókon kívül többször palackpostát is (olvashatatlan üzenettel), valamint hűtők dobozait is. Nem egyszer fordult már elő az is, hogy ember nagyságú vagy annál is nagyobb tárgyak voltak a szeméthegyben, például: régi, mini lakókocsi is került már elő

- mesélte fejes az Ilovetiszatónak.

A rekord a 2010-es év volt, amikor mintegy 62 tonnányi szemetet kellett kihalászni. 2017-ben több árhullám zajlott le, ekkor 28 tonna érkezett, míg 2018-ban ennek a töredéke.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás