promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Meghalt a maffiafőnök, akit Denzel Washington miatt sohasem felejtünk
Borítókép:  blastingnews.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

88 éves korában elhunyt Frank Lucas, Harlem valaha volt egyik legkeményebb bűnözője. A maffiafőnököt, Bumpy Johnson egykori jobbkezét Denzel Washington játszotta el 2007-ben, az Amerikai gengszter című filmben.

Emlékeztek arra a jelenetre, amikor Denzel Washington rokonainak magyaráz egy apró new yorki étteremben? Egyszer csak meglátja a konkurenciát, Tangót az utcán, feláll, kimegy a helyről, s odasétál hozzá. Majd rövid párbeszéd után pisztolyt szegez az illető fejéhez. Miközben az kiröhögi, meghúzza a ravaszt. „Itt van a húsz százalék, ami nekem jár” - mondja a hullának, s a tárcájából kivesz egy kis pénzt. A fickó, aki meghúzta a ravaszt a való életben Franck Lucas volt, a róla készült Amerikai gengszter című filmet 2007-ben forgatták. Frank Lucas szombaton, 88 éves korában meghalt New Yerseyben.

Lucas 1930 szeptemberében született az észak-karolinai La Grange-ben, szegény családban. Későbbi állítása szerint akkor döntötte el, hogy bűnözőként akar élni, amikor a Ku-Klux Klán megölte 12 éves unokatestvérét. Harlembe ment, ahol piti bűnözőként került a hírhedt Bumpy Johnson szárnyai alá. Johnson volt a New York-i fekete maffia vezetője. Lucas a legszorosabb barátjává, jobbkezévé vált, s halála után szép lassan átvette üzletét.

Lucas a heroinkereskedelemben látta a kitörési lehetőséget, és talált egy olyan thaiföldi forrást, ahonnan elképesztően tiszta drogot tudott becsempészni New Yorkba. Az üzletet a családtagjai, testvérei segítségével vitte.

A szállítás a hadsereg gépein folyt, az elhunyt katonáik koporsójába rejtve. Persze rengeteg embert kellett megkennie ehhez.

Az anyagot rendkívül olcsón szórta szét a piacon, ezért kisvártatva az ő heroinját kezdte vásárolni szinte mindenki. Lassan kezdte kiszorítani a New Yorkban hagyományosan erős olasz maffiát.

Felívelő karrierjének egy speciális drogellenes rendőri egység vetett véget, mely szorgosan gyűjtögette a bizonyítékokat ellene. 1975 januárjában csaptak le rá és a droghálózatra. Első körben 70 évre ítélték, de miután segített felgöngyölíteni minden szálat, enyhítették a büntetését. A fél New York-i drogellenes hatóság benne volt a markában, a rendőrség egy részét lefejezték vallomása nyomán.

Lucas végül 1991-ben, 16 év börtön után szabadult.

(Fotó: newsheadlines.com.ng)


Haláláig már nem volt dolga a rendőrséggel.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás