promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A vak, autista srác hangja hallatán leesett Simon Cowellék álla
Borítókép:  billboard.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az amerikai zenei tehetségkutató, az America Got Talent zsűrijének és közönségének olyan élményben volt része kedden, amelyben talán még soha. Egy súlyosan fogyatékos, beszélni alig tudó srác elképesztően magas színvonalú előadását hallhatták. A kíméletlen kritikus, Simon Cowell azt mondta, élete végéig emlékezni fog erre a pillanatra.

[[adv]]

Kedd este, az America Got Talent nevű világhírű zenei tehetségkutatóban megjelent a színpadon Kodi Lee. A kaliforniai srác édesanyjával, Tinával érkezett, ő kíséri mindenhova. Kodi ugyanis vak és autista. A zsűri kérésére az édesanya elmondta, a fiú kiskorában kikerekedett a szeme, amikor zenét hallott, és hamar elkezdett énekelni.

Rájöttünk, hogy szeret szórakoztatni. A zene igazából megmentette az életét

- ecsetelte a zene fontosságát. A 22 éves Kodin ötéves korában egy súlyos idegi betegség miatt életmentő műtétet kellett végrehajtani. Beszélni is alig tud, nagy nehézségek árán tudta elmondani, hogy egy zongorán fog előadni egy dalt. Ami ezután jött, attól mindenkinek leesett az álla:

A srác úgy énekelte Leon Russeltől a Song for you-t, mintha évtizedek óta ezt csinálná, hihetetlenül jó hangja van. Nyoma sem volt dadogásnak, nehéz beszédnek. Miközben beszélgetés közben alig tudja formálni a szavakat, amikor énekel, minden kommunikációs nehézsége megszűnik. Igazából az emberi agy rejtélyes, varázslatos működésének lehetünk a tanúi őt hallgatva, s egyfajta bizonyíték ez a fogyatékos emberek esetében alkalmazott zeneterápia jelentőségére.

A zsűri és a közönség felállva tapsolta. A zsűrin igazából az látszott, amellett, hogy tényleg tettszett nekik a csodás előadás, hogy nehezen tudják feldolgozni, miképp lehet képes ilyesmire egy mentálisan fogyatékos ember.

A mindig kukacoskodó, kíméletlen kritikus, Simon Cowell ennyit tudott kipréselni magából:

Ez nem mindennapi. Komolyan mondom. A hangod egészen fantasztikus. Életem végéig emlékezni fogok erre a pillanatra.

Kodi Lee, aki honlapja szerint egyike a világon élő, nagyjából 25 egyedi zenei képességgel rendelkező fogyatékos csodagyerekének, természetesen továbbjutott előadásával. Nem a teljes ismeretlenségből ugrott elő, rendszeresen lép fel szórakozóhelyeken, éttermekben, már a New York-i koncertterembe, a Carnegie Hallba is meghívták. Az R & B-től a popzenén át a komolyzenéig széles a zenei repertoárja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás