promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Eredeti pompájában építik újjá a Notre Dame-t
Borítókép:  AFP/Matthias Wagner
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A francia képviselők döntöttek: a futurisztikus újjáépítési tervek helyett teljesen konzervatív formában, eredeti állapotát alapul véve fogják felújítani a Notre Dame-t. Ez persze azért nem teljesen kivitelezhető.

Felhőkarcolóvá épített huszártornyot, halastavat és élő fákkal borított tetőszerkezetet is terveztek a Notre Dame újjáépítésére beküldött pályázatokban a különböző irodák. A Notre Dame április 15-én gyulladt ki, és a tetőszerkezete illetve a huszártorony teljesen megsemmisült, ezért készültek a tervek.

A francia szenátus a nagy ötletelést szigorú, konzervatív döntéssel zárta le: a Notre Dame-t abban a formában kell újjáépíteni, ahogy a tűzvész előtt kinézett. Erről hétfőn született meg a végleges határozat. Ezt a verziót támogatta egyébként Anne Hidalgo párizsi polgármester is.

Arról mi is írtunk, hogy teljesen eredeti formában lehetetlen újraálmodni az épületet, ugyanis 13. századi építésekor például még teljesen más méretű, minőségű fák adták az építőanyagot a tetőhöz.

A 850 éves katedrálist a tervek szerint 2024-ig újjá fogják építeni, ez a céldátum a nyári olimpiához kötődik, melyet abban az évben a francia főváros rendez. Szakemberek szerint öt év nem biztos, hogy elegendő egy ilyen méretű pusztulás utáni helyreállításra, ők inkább 10-15 évre teszik annak idejét.

A teljes felújításra magánadományokból és cégektől összesen közel 1 milliárd euró folyt be eddig, ami átszámítva mintegy 319 milliárd forint.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás