promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vőlegényt kaptak a Miskolci Állatkert ritka szarvasai
Borítókép:  Promotion.hu
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Közép-ázsiai gímszarvasokkal 2016. óta találkozhatnak a Miskolci Állatkert látogatói. Az azóta itt élő tehenek most társat kaptak egy fiatal bika személyében, így az állatkert munkatársain bíznak benne, hogy egy év múlva már borjút is köszönthetnek a világ egyik legritkább szarvasainál.

A közép-ázsiai gímszarvas (Cervus elaphus bactrianus) a világ egyik legritkább szarvasának tekinthető. Természetes élőhelye Közép-Ázsia, pontosabban Kazahsztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán és Türkmenisztán, ahol elsősorban az Amu-darja és Szir-darja folyók ártéri ligeterdeiben honos.

Az európai állatkertekben élő közép-ázsiai gímszarvasokat az Európai Törzskönyvben (ESB) tartják nyilván. Ennek adataiból kiderül, hogy nem csak a természetben, hanem az állatkertekben is ritkán lehet találkozni ezekkel a szarvasokkal: mindössze 9 intézményben alig több, mint 60 egyede él.

Ebből a kevés állatból immár hárommal találkozhatnak a Miskolci Állatkert látogatói, miután a három évvel ezelőtt, a csehországi Chomutov város állatkertjéből érkezett két tehén mellé most egy bika is beköltözött. A fiatal, kétéves hím állat igen hosszú utat tett meg, mire Miskolcra érkezett, hiszen Skóciában, a Highland Wildlife Parkban született, onnan utazott három nap alatt több mint 2800 km-t.

Szülőhelyén kapta az Aymen nevet, jelentése „szerencsés”, „áldott”.

Az állat jelenleg kevésbé tűnik vonzó szarvasbikának, hiszen a szokásos tavaszi vedlése eredményeképp szőrzete most kicsit ütött-kopott, ráadásul a szállítást megelőzően, az esetleges balesetek elkerülése végett agancsát is le kellett fűrészelni. Azonban az ősszel esedékes párzási időszakban már teljes pompájában, új agancsot növesztve fog udvarolni a teheneknek, mégpedig a remények szerint eredményesen, hogy egy év múlva borjaknak is örülhessenek az állatkert dolgozói és látogatói a ritka szarvasok körében.

A Miskolci Állatkertben a közép-ázsiai gímszarvasokkal együtt összesen négy szarvasfajt mutatnak be: az ugyancsak Ázsiában honos, a kipusztulástól szintén a természetvédelmi erőfeszítéseknek köszönhetően megőrzött David-szarvast, az északi sarkvidék népei által háziállatként is hasznosított rénszarvast, valamint a Magyarországon vadon is előforduló dámszarvast.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás