promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kiszáradóban van a két legnagyobb óceán közötti vízi út – videó
Borítókép:  A Panama-csatorna is a globális felmelegedés áldozata lehet (Blog BulldozAIR)
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A globális felmelegedés miatt közel fél év alatt egyetlen csepp eső sem esett a vízgyűjtőterületen, ami azt jelenti, hogy jelentősen apadt a Panama-csatorna vízszintje. Rendkívüli korlátozásokat jelentettek be.  

Az emberiség egyik legnagyobb és a világkereskedelem egyik legfontosabb behurázása volt több mint száz éve a Panama-csatorna, amely összekötettést jelent a két legnagyobb óceán, az Atlanti- és a Csendes- között. Megépítése előtt a hajóknak meg kellett kerülniük Dél-Amerikát, vagyis

a Horn-fokot, ami az ottani időjárási viszonyok miatt komoly erőpróba volt, és rendkívüli kitérő. 

A csökkenő vízmennyiség miatt korlátozni kellett most a Panama-csatorna forgalmát az euronews beszámolója szerint. Éppen ezért csak a kisebb merülésű hajók kelhetnek át a mesterséges vízi úton, ami eddig 15 millió dolláros bevételkiesést jelent a közép-amerikai országnak.

Az El Nino jelenséggel összefüggő intenzív aszály miatt kiszáradóban a csatorna vízutánpótlását biztosító, mesterséges Gatún-tó, amelynek egy hónap alatt 15-20 centimétert apadt a vízszintje. A vízgyűjtő területen ugyanis négy-öt hónapja egy csepp eső sem hullott, ami

a legszárazabb időszakot jelenti a Panama-csatorna 105 éves történetében.

A csatorna 3 ezer négyzetkilométeres vízgyűjtő területét három éve hasonló aszály sújtotta, ezért korlátozni kellett a lakossági vízfogyasztást, és leálltak a vízerőművek, pedig a trópusi országok között Panamában az egyik legnagyobb az éves csapadékmennyiség.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás