promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Lángok: óriási kár keletkezett a kigyulladt Notre Dame-ban
Borítókép:  Twitter
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Tűz ütött ki hétfő este a párizsi Notre Dame székesegyházban. A lángok a világhírű épület felső részét pusztították el, a hatalmas füstfelhő messziről látható.

Párizs leghíresebb katedrálisa a hírek szerint 18:50 körül gyulladt ki és jelenleg is lángol. A 850 éves épületet idén kezdték felújítani, miután a katolikus egyház azonnali segítséget kért a kritikus állapotban lévő templom renoválására.

(AFP/Geoffroy van der Hasselt)


Ha hihetünk az eddigi beszámolóknak, az állványzaton kaphatott lángra valami, és a szemtanúk elmondása szerint a székesegyház tetőszerkezete gyulladt meg. Ennek a szerkezetnek az egyik oldalát eredeti, 13. századi elemek alkotják, pontosabban alkották ezidáig.

Bár a tűzoltók megkezdték az oltást, a huszártorony 20 óra előtt nem sokkal összeomlott, és rázuhant az égő tetőgerendákra. 

(AFP/Patrick Anidjar)


Jó hír, hogy az épület első része ellenállt a lángoknak. 

Az impozáns gótikus épület alapkövét 1163-ban rakták le, és 157 éven keresztül építették. A francia forradalom során szinte teljesen elpusztult, majd a 19. század második felében az eredeti tervek alapján újjáépítették.

Emmanuel Macron ma este 20 órakor mondott volna beszédet a sárgamellényes tüntetések kapcsán, de a tűzeset miatt ezt holnapra halasztotta és a helyszínre érkezett. A köztársasági elnök a következőt írta a Twitteren: 

"A Notre-Dame a lángok áldozata. Együttérzek minden katolikussal és minden franciával. Mint minden honfitársam, én is mélységesen szomorú vagyok ma este, mikor égni látom egy részünket."

(AFP/Bertrand Guay)


Közben a France2 arról tudósított, hogy a felújítási munkák miatt április 11-én tizenhat bronzszobrot emeltek le és vittek el a katedrálisból, hogy restaurálják őket. 1860 óta először nyúltak hozzájuk, és úgy tűnik ennek köszönhetően most megmenekülnek a lángoktól.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás