promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A 800 ezret érő óriásponty újra a Tisza-tóban úszkál
Borítókép:  Sokszínű Vidék
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hárommillió forintos bírságot kell fizetni a halóriásért, amelyet három éve Heves megyében, egy éve Pest megyében fogtak ki. A testmagasság/testhossz index és az oldalvonalon található pikkelyszám alapján azonosították a különböző fotókon. A ponty már 31,9 kilós, feketepiaci ára 800 ezer forint.

Sikeresen visszahelyezték eredeti élőhelyére, a Tisza-tóba a sajátos pikkelyrajzolata alapján azonosított óriáspontyot – olvasható a Nébih oldalán. A kapitális egyedet korábban illegálisan telepítették át az egyik Pest megyei horgásztóba.

Visszaszállítását több hónapos hatósági procedúra előzte meg,

hiszen tavaly tavasszal tűnt fel a Halőri Szolgálatnak az a fénykép, amelyen az egyik Pest megyei bányatóból kifogott, 31,9 kilós tőponty látható. 

A Nébih összesen 3 millió forintos bírságot szabott ki,

a pontyot zár alá vette, a jogsértőnek kellett eredeti élőhelyére visszavinnie a halat. Március 7-én éjszaka épségben meg is érkezett.

Mint a Nébih egy korábbi közleménye tudatta, a 2016 októberében kifogott, majd a vízbe visszaengedett 28 kilós pontyot tavaly április 8-án már egy Pest megyei horgásztóból fogták ki 31,9 kilósan. A szakértő akkor 4 kulcsbélyeg – a testmagasság/testhossz index, és az oldalvonalon található pikkelyszám – alapján teljes bizonyossággal kizárta a lehetőségét, hogy a különböző vizeken eltérő időpontban készített fotók két különböző példányt mutatnának be.

A tőponty halgazdálkodási értékét 31 900 forintban, feketepiaci értékét 800 ezer forint körül állapították meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás