promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Orvosi receptre kell sétálni, sárkányt eregetni a lundák és fókák birodalmában
Borítókép:  Shetland Nature
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Depresszió, agresszió, szorongás ellen, a boldogság növelésére itt alkalmazzák immár – ősz óta – orvosi módszerként, hivatalos gyógymódként a természetet a csodálatos Shetland-szigeteken. Ez a vidék önmagában is gyógymódot jelent, legalábbis a nyári időszakban. Lundák és fókák birodalma. 

A Shetland-szigetek Európa egyik leggyönyörűbb, Magyarországon kevésbé ismert táját alkotják, az Atlanti-óceán és az Északi-tenger között, 168 kilométerre Skóciától, és mintegy 200-ra a Feröer-szigetektől és Norvégiától, utóbbi három között elhelyezkedve. A természet birodalmát jelentik,

lundák és fókák hazája, mély kék, zöld, lila színekben pompázik itt a világ, már maga Shetland is gyógymód önmagában. 

Nem igazán gondoltuk volna, hogy éppen itt kell majd felírni az orvosoknak receptre a sétát a mentális betegségekben szenvedőknek, de ez történt. Depresszió, agresszió, szorongás ellen, a boldogság növelésére itt alkalmazzák immár – ősz óta – orvosi módszerként, hivatalos gyógymódként a természetet. 

Mindehhez azért tegyük hozzá, hogy bár aki járt errefelé nyáron, el sem tudja képzelni, mi lehet az oka, hogy ilyen gondok gyötrik a helyieket, ősztől tavaszig viszont alig látják a napot az emberek –

nem véletlen, hogy az északi tájakon, Finnországban, Skóciában fejlesztették ki a legjobb tömény italokat. 

Van azért ennél egészségesebb megoldás, amelyet október 5. óta vetnek be a fenti formában. Mint a Sokszínű Vidék írja a bigthink alapján, vicces tájékoztató füzet is készült a programhoz, amiben bájos javaslatok sorát mellékelték a gyógyulni vágyóknak: februárban eregessenek sárkányt, hogy élvezzék a szelet, márciusban készülhet egy vár az udvaron található természetes anyagokból, de kutyát is sétáltathat mindenki, akinek kedve van.

Májusban temesse arcát mindenki a fűbe, augusztusban pedig lehet tanulmányozni a bogarak életét.

Szeptemberben szemétszedés a tengerparton, októberben pedig lovardában lovak orrát simogatni a kijelölt feladat. Decemberben a madarak etetése a cél – mindez receptre, orvosi utasítás alapján.Viccesnek tűnik a program, de számos bizonyíték van rá, hogy a természetnek mekkora egészségre gyakorolt hatása van.

90 perc a szabadban, egy kirándulás az erdőben csökkenti az agy azon részének aktivitását, ami a depresszióért felelős.

Ezen kívül a természetben töltött idő nemcsak csökkenti a vérnyomást, a szorongást, és növeli a boldogságot, de csökkenti az agressziót, az ADHD tüneteit, javítja a fájdalomcsillapítást, az immunrendszert.

„Több millió különböző módja van az orvostudománynak, de mi nagyon igyekszünk bevonni az embereket saját egészségükbe. A természetben való sétának rengeteg fizikai és szellemi előnyét számos tanulmány bizonyította. Itt az ideje, hogy az egészségügyi szektor megismerje”

– mondta  Dr. Chloe Evans, a Scalloway Egészségügyi Központban dolgozó, programban részt vevő orvos.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás