promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egymillió fecske tűnt el Magyarországról
Borítókép:  Kártyapláza
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A szúnyogok és legyek elleni biológiai védekezésben, a kórokozók elleni küzdelemben is óriási szerepe van az ember közelében fészkelő füsti fecskének és molnárfecskének. Egy fecske ugyanis egy kiló repülő rovart fogyaszt el naponta.

Bár 2019 nem hozott további csökkenést a fecskék számában, igencsak rosszul állnak, egymilliós mínuszban vannak ahhoz képest, ahol évtizedekkel ezelőtt tartottak. Az egymilliós hiány azt jelenti, hogy minden második példány eltűnt itthonról. 

A fecskék tragikus helyzetéről a Sokszínű Vidék írt, Orbán Zoltánnak, a Magyar Madártani Egyesület szóvivőjének szakértésével.

Néhány éve még attól lehetett tartani, hogy 2020-ra akár el is tűnhetnek hazánkból a hasznos madarak. Először 2010-ben kongatták meg a vészharangot, azóta nem csökkent a fecskeállomány, de nem is erősödött vissza. 

Jelenleg a fecskék mintegy 50 százaléka hiányzik. 

A csökkenés okai: 

  1. Élőhelyeikből legelő, termőföld lett.
  2. Klímaváltozás, a sár mint fészeképítőanyag hiánya a szárazságban.
  3. A háztáji- és legelőállat-tartás összeomlása, túlzott kemizálás, nem megfelelő szúnyogirtás.
  4. Hatalmas mértékben pusztítja az ember a fecskefészkeket otthon és a közintézményekben. 

A melegedő időjárásunk miatt új szúnyogfajok, és az általuk terjesztett kórokozók jelentek meg Magyarországon, az egészségünkre ártalmas szúnyogok és legyek elleni biológiai védekezésben is óriási szerepe van az ember közelében fészkelő füsti fecskének és molnárfecskének a portál cikke szerint.

Egy fecske ugyanis egy kiló repülő rovart fogyaszt el naponta.

De ha ott, ahová korábban rendszeresen visszajártak, nincs megfelelő mennyiségű rovar, elég táplálék és leverik a fészküket, elfelejtik azt a helyet, törlődik a kollektív tudatukból és

soha többé nem fognak oda visszatérni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás