Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Fekete hó hullott Szibériában, nem először, és nem utoljára

Fekete hó hullott Szibériában, nem először, és nem utoljára

Színes

Fekete hó hullott Szibériában, nem először, és nem utoljára

Színes

Gaba 09:14

Szibéria Kuzbass-régiójában fekszik Kiszeljovszk városa, ahol pénteken fekete hó hullott. Videóra vették. A környékbeli szénbányák a felelősek. A mérhetetlen szennyezésről a kormány is tud, de mivel a nyersanyag az ország egyik legfőbb kiviteli cikke, így senki sem lép. A helyiek eközben folyamatosan szívják be az arzént és a higanyt.

Szibériában vannak a világ jelentős szénlelőhelyei, a nyersanyagot országhatáron belül és túl is szállítják. Ám úgy tűnik, nem minden esetben az általánosan érvényes környezetvédelmi előírások szerint.

Kiszeljovszk városában, mely mintegy háromszáz kilométerre található a kazah határtól, pénteken fekete hó esett. A Guardian által közzétett videót egy női sofőr készítette a poszt-apokaliptikus látványról, mely kicsit tényleg olyan, mintha a gépek és emberek közti háborúba csöppentene bennünket. A mérgező fekete por az utcákat, autókat, udvarokat és a játszóteret is belepi.

A kőszénpor olyan nehézfémeket tartalmaz, mint az arzén vagy a higany, melyek belélegzése súlyos hatással van az emberi szervezetre.

A Kuzbass-régióban, ahol Kiszeljoszk is fekszik, számtalan kőszénbánya működik, melyekből rendszeresen szállítja a szél a port a környékbeli településekre. Mintegy 2,6 millió embert érint a probléma, mely környezetvédelmi aktivisták szerint 3-4 évvel csökkenti a várható élettartamot, mely Oroszországban amúgy sem túl magas. (Férfiaknál 66 év, nőknél 77.) Kuzbassban a rákban, agyvérzésben, tuberkulózisban meghalt emberek száma jóval az országos átlag felett jár.

„Álommeló” a Kuznyeck-medence egyik bányájában (suek.com)

 

Télen általában ritkábban esik fehér hó, mint fekete. A szénpor folyamatosan jelen van a levegőben, de csak akkor válik láthatóvá, ha hullik a hó

– nyilatkozta Vlagyimir Szlivjak, az Ecodefense környezetvédelmi csoport tagja.

Az orosz kormány nem is próbálja tagadni a súlyos környezetszennyezést. A Kuzbass régió megbízott kormányzója, Andrej Panov azt mondja, a szálló szénpor vagy a kitermelés vagy a szállítás során kerül a levegőbe. A Guardian azt írja, Miszki város néhány hivatalnokát egy ízben azon kapták a helyiek, hogy fehérre próbálnak festeni egy olyan, fekete porral belepett területet, melyet a gyerekek szánkópályának szoktak használni.

Oroszország a világ ötödik legnagyobb kőszéntermelője, s természetesen kivitelre is jut nyersanyag. A brit behozatal nagyjából felét, mintegy 4,2-4,3 millió tonnát az orosz bányák adják, ennek 90 százaléka a Kuzbass-régióból érkezik.

Borítókép: Egy helyi lakos a „Segítség” feliratot rajzolta bele a hóba (dailymail.co.uk)

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria