promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fekete hó hullott Szibériában, nem először, és nem utoljára
Borítókép:  Egy helyi lakos a „Segítség” feliratot rajzolta bele a hóba (dailymail.co.uk)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Szibéria Kuzbass-régiójában fekszik Kiszeljovszk városa, ahol pénteken fekete hó hullott. Videóra vették. A környékbeli szénbányák a felelősek. A mérhetetlen szennyezésről a kormány is tud, de mivel a nyersanyag az ország egyik legfőbb kiviteli cikke, így senki sem lép. A helyiek eközben folyamatosan szívják be az arzént és a higanyt.

Szibériában vannak a világ jelentős szénlelőhelyei, a nyersanyagot országhatáron belül és túl is szállítják. Ám úgy tűnik, nem minden esetben az általánosan érvényes környezetvédelmi előírások szerint.

Kiszeljovszk városában, mely mintegy háromszáz kilométerre található a kazah határtól, pénteken fekete hó esett. A Guardian által közzétett videót egy női sofőr készítette a poszt-apokaliptikus látványról, mely kicsit tényleg olyan, mintha a gépek és emberek közti háborúba csöppentene bennünket. A mérgező fekete por az utcákat, autókat, udvarokat és a játszóteret is belepi.

A kőszénpor olyan nehézfémeket tartalmaz, mint az arzén vagy a higany, melyek belélegzése súlyos hatással van az emberi szervezetre.

A Kuzbass-régióban, ahol Kiszeljoszk is fekszik, számtalan kőszénbánya működik, melyekből rendszeresen szállítja a szél a port a környékbeli településekre. Mintegy 2,6 millió embert érint a probléma, mely környezetvédelmi aktivisták szerint 3-4 évvel csökkenti a várható élettartamot, mely Oroszországban amúgy sem túl magas. (Férfiaknál 66 év, nőknél 77.) Kuzbassban a rákban, agyvérzésben, tuberkulózisban meghalt emberek száma jóval az országos átlag felett jár.

„Álommeló” a Kuznyeck-medence egyik bányájában (suek.com)

 

Télen általában ritkábban esik fehér hó, mint fekete. A szénpor folyamatosan jelen van a levegőben, de csak akkor válik láthatóvá, ha hullik a hó

– nyilatkozta Vlagyimir Szlivjak, az Ecodefense környezetvédelmi csoport tagja.

Az orosz kormány nem is próbálja tagadni a súlyos környezetszennyezést. A Kuzbass régió megbízott kormányzója, Andrej Panov azt mondja, a szálló szénpor vagy a kitermelés vagy a szállítás során kerül a levegőbe. A Guardian azt írja, Miszki város néhány hivatalnokát egy ízben azon kapták a helyiek, hogy fehérre próbálnak festeni egy olyan, fekete porral belepett területet, melyet a gyerekek szánkópályának szoktak használni.

Oroszország a világ ötödik legnagyobb kőszéntermelője, s természetesen kivitelre is jut nyersanyag. A brit behozatal nagyjából felét, mintegy 4,2-4,3 millió tonnát az orosz bányák adják, ennek 90 százaléka a Kuzbass-régióból érkezik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás