promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
„A meleg pára, amit kilélegeztem, ráfagyott a napszemüvegemre” – Chicagóból jelentjük
Borítókép:  usatoday.com
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Chicagóról manapság nem Al Caponének vagy Michael Jordannek köszönhetően beszél a világ, hanem a farkasordító hideg miatt. Az észak-amerikai Nagy-Tavak vidékén persze nem ritka a kegyetlen tél, és a Michigan-tó partján fekvő Chicagót sem véletlenül hívják a szelek városának, de amit átélnek most lakói, arra évtizedek óta nem volt példa. És talán még sokáig beszélnek róla, mint mi az 1987-es magyar télről.

Az idén márciusban 26. születésnapját ünneplő hölgy még nem érezhette a bőrén, hogy milyenek voltak 1987-ben az igazán nagy mínuszok itthon. Mi ellenben azt nem tudjuk – legfeljebb elképzelhetjük a hírek alapján –, hogy milyen most Chicagóban megélni a telet.

Hát ilyen:

„Kedden délután minden diák és dolgozó kapott egy e-mailt, hogy aznap 17 órától csütörtök éjfélig bezárják az iskolát az időjárásra való tekintettel. Itt ugyanis -31 fok lett, és akkora a szél, hogy -50-nek érződik. A kocsim be sem indult. Amikor körülbelül öt percre kimentem a szabadba, hogy gyors gyaloglással átjussak a sportcenterbe, felvettem három réteg ruhát és a szememen kívül mindenhol befedtem magamat. Felvettem egy napszemüveget, hogy védje a szememet a hideg széltől, de a meleg pára, amit kilélegeztem, ráfagyott” – olvasható az élménybeszámolóban, amelyet a kérésünkre küldött Dóra, a Chicago külvárosában található Lewis Egyetem teniszedzője.

Alapvetően két választása van ilyenkor az embernek: elszenvedi a helyzetet vagy élvezi. (Már, aki teheti.) Az egyetemi ifjúság inkább utóbbit választotta.

„Többen kipróbálták, hogy mi lesz, ha a forrásban lévő vizet kiöntik a levegőre. Szétporladt, egyből megfagyott. A vizes póló pedig, amit kiterítettek az erkélyre, egy-két másodperc alatt dermedt meg és ráfagyott a korlátra. Amúgy nekünk nem rossz móka ez az egész, mert nekem például a barátaim itt laknak, velem egy épületben, vagy a szomszédban, és egész nap velük bandázom. Még főzni is volt időm” – folytatódik a chicagói tudósításunk.

A városban viszont nem olyan vidám a helyzet, mint Dóra írja: „Ott még rosszabb a Michigan-tó miatt, ami pont úgy néz ki most, mint az Antarktisz. A környéken pedig még a posta is leállt két napra a hideg miatt, pedig nagyon ritkán állítják le. Rengeteg üzlet bezárt, éttermek, mozik, bevásárlóközpontok is. Vasárnapra viszont már +5 fokot mondanak.”

Ha már a déli sarkvidék szóba jött, idézzünk egy másik forrást, hiszen az amerikai CBS és CNN alapján az Index azt írja: a hét közepén sarkvidéki eredetű levegő csapott le az Egyesült Államokra, az extrém hideg miatt Chicagóban hidegebb van, mint az Antarktiszon.

A Chicago-folyóban nagyobb jégtáblák úszkálnak, a vasúti közlekedésben pedig nálunk viszonylag ritkán látható vágányfűtést kell alkalmazni, hogy ne törjenek el a sínek. Gyakorlatilag felgyújtják őket. Egy nap alatt 1 500 repülőjáratot kellett törölni a környéken.

A portál összefoglalója szerint a városban, ahol a nyolcvanas évek közepe óta nem volt ehhez hasonló hideg, több mint 200 melegedőállomást állítottak fel, a hajléktalanok védelmére pedig melegedőbuszokat küldtek az utcákra, és 500 ággyal növelték az otthonok befogadóképességét. Illinois állam kormányzója, J. B. Pritzker szerdán szükségállapotot rendelt el, mivel a tartósan hideg akár péntekig maradhat, és nagyon könnyen fagyási sérüléseket lehet szenvedni. Az érintett hat északi államban nagy általánosságban azt javasolták a hatóságok, hogy az emberek maradjanak bent, és figyeljenek az idősekre.

A szomszédos Minnesotában még hidegebb van. Valódi élettani jelenség a wind chill, egyszerűen fogalmazva a sarki szél miatt a -30-40 fokot akár -55-60-nak lehet ott érezni, ezért öt perc alatt fagyási sérüléseket lehet szenvedni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás