Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

A sarkvidéken 115 ezer éve nem voltak ilyen melegek a nyarak

A sarkvidéken 115 ezer éve nem voltak ilyen melegek a nyarak

Színes

A sarkvidéken 115 ezer éve nem voltak ilyen melegek a nyarak

Színes

Promotions 10:31

Néhány századon belül teljesen el fog tűnni a jég a sarkvidékről.

A Nature, tudományos folyóirat érdekes cikket publikált a sarkvidék felmelegedéséről. Az Independent által szemlézett írás fő megállapítása, hogy a hőmérsékletet figyelembe véve az elmúlt század melegedése nagyobb volt, mint bármilyen vizsgált évszázad az emúlt 115 ezer évben.

„A sarkvidék jelenleg két-háromszor gyorsabb melegszik, mint a Föld többi része. Ezzel párhuzamosan a gleccserek és a jégsapkák gyorsabban is olvadnak” – mondta Simon Pendleton a Kolorádiói Egyetem PhD tanulója, aki egyben a kutatás vezetője is volt.

A területen található mohák, zuzmók, illetve ezek rádióakítv-izotópos vizgálata biztosítja azt, hogy a kutatók több ezer évvel ezelőtti adatokhoz jussanak. „Normális esetben különböző korú növényeket látsz, különböző topográfiai állapotban. A magasabb tengeszint feletti magasság következménye esetleg, hogy a jég jobban magába zár bizonyos dolgokat. De a felmelegedés nagysága olyan magas, hogy most minden elolvad” – magyarázta Pendleton.

A tanulmány egyúttal jelzi, néhány századon belül teljesen el fog tűnni a jég a sarkvidékről. Már, ha minden a mostani ütemben halad tovább.

Borítókép: Vox

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria