Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Ahol a jég az úr és sok az öngyilkosság, ott a futball több, mint sport

Ahol a jég az úr és sok az öngyilkosság, ott a futball több, mint sport

Színes

Ahol a jég az úr és sok az öngyilkosság, ott a futball több, mint sport

Színes

HZS 13:03

Nunavutoknak nemcsak a hideggel, de a sajátos élethelyzetükkel is meg kell békélniük. Hiszen ahol mínusz 50 fok is van, és egész évben hófedte a táj, ott a futball sokkal többet jelent, mint sport.

A futball több, mit sport. Közhely ugyan, de egy-egy élethelyzetre vetítve önmagánál többet jelent. Így vannak ezzel a tézissel a nunavutiak is, akik a sarkvidéken élnek, Grönlandtól nyugatra – írja a Guardian.

Nunavut Kanadából vált ki 1999-ben, mint önálló közigazgazási tartomány. Hatalmas területen, gyér népsűrűség a jellemző. Egy olyan territórium ez, ahol az öngyilkosságok aránya tízszerese az országos átlaghoz képest. S egyes tartományokban az alkolohol vásárlása limitált – elkerülvén az esetleges függőséget.

Nem meglepő talán, hogy egy ilyen helyen a futball egyfajta kulturális tényező: menedék, segítség, közösségi létforma. Az évente megrendezett futsal torna pedig kiemelt esemény. Röviden nagyjából erről szól a „Játék a hóviharokon kereszül: futball a Sarkvidéken” című rövidke dokumentumfilm.

Magyar szöveg nincs, a könnyebb megértéshez pedig érdemes az angol feliratot bekapcsolni:

 

Borítókép: youtube.com

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria