promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hétszáznál több vadkacsa telel a Maros-gát alatt
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Marosvásárhelyen hétszáznál is több vadkacsa telel a Maros gát alatti részén, ahogy a várost átszelő Poklos-patakban és a turbinaárokban is sokan vannak. 

Daróczi Szilárd, a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársa elmondta, északról, illetve északkeletről, például Oroszországból, Lengyelországból érkeznek ezek a madarak, és addig maradnak, amíg találnak maguknak élelmet.

A hideg nem zavarja őket, csak élelemre van szükségük, azt pedig, ha vannak be nem fagyott vízfelületek, könnyen találnak maguknak. Általában apró halakkal, a vízi növényzetre tapadó csigákkal, gerinctelenekkel táplálkoznak, de a növényekkel is „beérik”, illetve minden olyan hulladékkal, ami fogyasztható számukra. Például, ha a horgászok után puliszkadarabkák maradnak, azokat is előszeretettel megeszik. A Maros Szászrégen és Radnót közötti szakaszán telente 4-5 ezer vadkacsa is megfordul, „halászik”, élelmet keres magának. 
Ezek a madarak ugyanis jönnek-mennek, nem maradnak sokáig egy helyen, állandó mozgásban vannak. Vándormadarak, de nem szükséges számukra elrepülni egészen Afrikáig, amíg van mit enniük, itt is kitelelnek
– magyarázta Daróczi Szilárd. 

Vadászható madarak, csak a költési időszakban nem szabad rájuk lőni. Tavasszal visszamennek északra, illetve keletre, ahonnan jöttek, de nem ritka az sem, hogy nyáron is itt maradnak.

(Promotions via Székelyhon)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás