promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A filmelőzetes után a fotók is káprázatosak a hortobágyi vadlovakról
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás
Immár a Hortobágyi Nemzeti Park is megosztotta a Facebook-oldalán azt a különleges fotósorozatot, amelyet az MTI fotóriportere készített a nemzeti park területén élő ázsiai vadlovakról. Az Alföldön készült képek olyan gyönyörűek, hogy a fotósorozat többek között a Kisalföld is közölte.

Az ázsiai vadlovat szokás még Przsevalszkij-lónak, vagy mongol vadlónak is nevezni – ír róla a Turista Magazin. A Przsevalszkij-lovat (Equus ferus przewalskii) nem lehet összetéveszteni más lovakkal. A testalkata nagyon hasonlít a zebráéhoz, robusztus testtel rendelkezik, nagyobb, vaskosabb a feje, mint a házi lónak, vastag, erős, izmos nyak és a törzséhez képest erős, rövid lábak jellemzik. Ezek a vadlovak általában terepszínűek, a fakó színváltozat következtében remekül beleolvadnak a környezetükbe. Kint a természetben ez a szín elősegíti a farkasok elleni álcázást, és a lovak nyilván nem tudják, hogy a Hortobágyon nem kell ettől a veszélyforrástól tartaniuk.

Világos a pofájuk és a hasuk is, ez az úgynevezett fecskehas, de egy sötétebb csík végighúzódik a sörényükben a hátukon át, egészen a farkukig. A lábaik általában feketék. Még érdemes tudni róluk, hogy rendkívül ellenállóak a betegségekkel szemben. Strapabírók és kiváló állóképességük van. Igénytelen jószágok, hisz kevés és gyengébb minőségű táplálékkal is beérik, és ez elegendő számukra, hogy jó kondícióban átteleljenek. Jól tűrik a szélsőséges időjárási körülményeket. Egyedüli hátrányukként talán azt lehetne felróni, hogy egyáltalán nem szelídíthetők.

A hotrobágyi vadlovakról közben egy egész estés film is készül, 2020-ban mutatják be. A film története egy Przevalszkij-ló csikó életét követi végig a születéstől kezdve, az ő szemén keresztül láthatja majd a közönség a csapatában lejátszódó drámákat, valamint a puszta változását évszakról évszakra. A nagyszabású természetfilm magyar-német-osztrák-svéd koprodukció, a tervek szerint 2020-ban lesz először látható, a mozifilm verzió mellett egy rövidebb tévéfilmváltozat is készül. Az előzetes alapján mindenkinek látnia kell:  

Török Zoltán és alkotótársai korábban többek között a Vad Magyarország – A vizek birodalma című alkotással nyűgözték le hazánkat és a világot.

(Promotions)
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás